Un lockdown de trei săptămâni a început luni în Austria, măsură luată de guvern pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii masive a numărului de infecţii în al patrulea val al pandemiei de COVID-19, transmite dpa.
Raed Afarat, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID şi carantinarea nevaccinaţilor ca în Austria. „Nu există o astfel de abordare în România”
Oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face activităţi sportive în spaţii deschise. Majoritatea restaurantelor pot vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.
Totuşi, şcolile sunt deschise, iar părinţii vor putea decide dacă îşi trimit copiii la cursuri sau optează pentru lecţii online.
Aproximativ 14.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost consemnate în Austria sâmbătă, conform autorităţilor de la Viena. Incidenţa la şapte zile a atins 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane. În secţiile de terapie intensivă sunt internaţi în prezent 528 de pacienţi COVID-19, valoarea record a acestui indicator, 611, înregistrându-se în timpul celui de-al treilea val al pandemiei.
Încă o ţară din UE vrea să aplice lockdown pentru nevaccinaţi ca în Austria
Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.
Până în prezent, două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2.
Austria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022. Anunţarea noilor măsuri a dus la proteste, 40.000 de oameni ieşind sâmbătă în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de lockdown.
MAE, precizări pentru românii care călătoresc în Austria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmis, luni, precizări cu privire la condiţiile de intrarea în Austria, în contextul instituirii carantinei pe teritoriul acestui stat. Pot intra persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un text negativ, nu mai vechi de 72 de ore.
”În contextul în care autorităţile austriece au adoptat noi măsuri pe plan intern pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (a căror prezentare poate fi consultată pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată atenţionărilor de călătorie în context COVID-19 – http://www.mae.ro/node/51901), MAE precizează că măsurile menţionate nu afectează condiţiile de intrare pe teritoriul Austriei, intrarea pe teritoriul austriac fiind în continuare permisă cu condiţia prezentării unuia dintre documentele de mai jos:
un certificat de vaccinare, nu mai vechi de 270 zile;
un certificat medical de vindecare, nu mai vechi de 180 de zile;
un test negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării probelor”, a transmis, luni, MAE, într-un comunicat de presă.
MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze anterior deplasării în Austria şi să consulte paginile de internet ale autorităţilor austriece: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus–Aktuelle-Maßnahmen.html; https://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/II/2021/475), precum şi pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/51901 şi a Ambasadei României în Austria: https://viena.mae.ro/.
Totodată, MAE subliniază că, în funcţie de evoluţia pandemiei, autorităţile austriece pot adopta reglementări suplimentare. Astfel, se recomandă verificarea, în timp util, a informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile federale/locale a măsurilor aplicate, înaintea efectuării călătoriilor în Austria.
Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau se află pe teritoriul Republicii Austria pot solicita informaţii şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 şi 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.
Austria şi-a plasat întreaga populaţie, inclusiv persoanele vaccinate, în carantină – începând de luni -, pe o perioadă de 20 de zile, la doar câteva zile după ce a impus plasarea în carantină a persoanelor nevaccinate.
De la 1 februarie, vaccinarea devine obligatorie în Austria.