Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în discuţie va permite construirea a trei turnuri de locuinţe şi birouri, unul de 25 de etaje – 115 m înălţme, în condiţiile în care Planul Urbanistic General (PUG) stabileşte că înălţimea admisă în zonă este de nouă metri, un turn de 20 de etaje şi un altul de 15 etaje, pe terenul fostei fabrici Automatica, şi va transforma Hala Ford, monument istoric, în spaţii comerciale, arată locuitorii zonei.
Reprezentanţii Grupului Floreasca au precizat că înţeleg şi susţin dezvoltarea cartierului, atâta timp cât aceasta se face în acord cu nevoile locuitorilor şi este corelată cu strategiile naţionale şi europene de dezvoltare durabilă, cum ar fi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă sau Strategia de dezvoltare teritorială a României aflată în consultare publică la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Reprezentantul Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, Stelian Constantinescu, a declarat că PUZ-ul a fost aprobat în annul 2011 şi documentul ar urma să expire anul acesta, scrie news.ro.
Constantinescu a mai spus că atunci când a fost aprobat, au fost respectaţi toţi paşii ceruţi de procedură şi, în plus, PMB are punct de vedere de la Ministerul Dezvoltării în care se precizează că prelungirea PUZ este absolut normală.
„Şi în 2011, şi acum, documentaţiile au foat însuşite de cei responsabili”, a spus reprezentantul Direcţiei Urbanism.
Diana Popuţoaia, avocat şi locuitor al cartierului Folreasca, i-a răspuns reprezentantului PMB, amintindu-i că punctele de vedere exprimate de un minister nu au valoare juridică.
„Orice prelungire a unui act adminiatrativ la cinci ani nu poate fi făcută fără analizarea documentelor din spate, iar documentele din spate sunt expirate”, a arătat avocata.
De altfel, un alt membru al Grupului Floreasca, Dragoş Marian , a explicat că locuitorii sunt de accord să se construiască în fosta zonă industrială, dar doresc să se construiască ţinându-se cont de faptul că acel cartier are un anumit caracter, preponderent rezidenţial, cu blocuri de trei şi patru etaje.
„Ar fi perfect legală prelungirea PUZ dacă situaţia de acum cinci ani nu ar fi evoluat exploziv în zonă şi mă refer la investiţiile corporatiste care au adus deja blocaje de trafic în zona. Nu avem nici măcar linia de tramvai, iar raportat la situaţia prezentă nu avem o soluţie de trafic. Mi se pare normal ca noile investiţii să fie corelate cu situaţia reală”, a explicat Dragoş Marian.
Acesta a mai spus şi că PUZ adduce construcţii de P +25 şi dincolo de problemele de trafic, nu ştie cum se va rezolva problema parcărilor.
„În PUG al Municipiului Bucureşti zona era rezidenţială şi credem că un PUZ cu înălţime maxim admisă P+11, cum mai sunt alte blocuri în zonă, ar fi de bun simţ şi acceptabil pentru locuitori. Consider că sunt necesare impuneri speciale privind amplasarea unor parcări pe proprietatea dezvoltatorului, regimul de înălţime şi micşorarea corficientului de utilizare a terenului”, a mai spus mebrul Gurpului Floreasca.