Locuitorii din Săvârşin spun că au aflat cu tristeţe de decesul Regelui Mihai, pe care nu l-au mai văzut la castelul familiei din 2014, când a petrecut sărbătorile acolo.
„Ne aşteptam să se întâmple această tragedie, dar parcă tot nu ne vine să credem. Ne-am obişnuit cu regele aici de Crăciun. E drept că de vreo trei ani nu a mai venit decât Margareta, însă speram să-l mai vedem măcar o dată. Vor fi cele mai triste sărbători pentru noi, vom avea sărbători îndoliate…”, a spus o localnică, Saveta Mârga.
„L-am cunoscut pe rege, un om care-şi iubea semenii. A fost în casa mea în urmă cu vreo cinci ani, am primit din mâna sa o plasă cu daruri de Crăciun. Obişnuia să viziteze bătrânii singuri şi să le ducă mici cadouri de Crăciun şi aşa a ajuns şi la mine. Un conducător ca el nu vom mai avea”, a spus, la rândul ei, Angela Varga, pensionară.
Unii localnici povestesc şi de perioada în care regele a cumpărat castelul şi mai stătea la Săvârşin, respectiv la mijlocul anilor 1940, afirmând că se purta ca un „simplu constătean”.
„Pentru noi era un simplu consătean, nu se purta ca un rege. Saluta pe toată lumea pe stradă, era prietenos, vorbea cu oamenii care îi ieşeau în cale. În special înainte de sărbători ne primea la castel cu dulciuri pentru cobii, ceaiuri calde, gustări”, a povestit un localnic, Constantin Martin.
„Când stătea la castel, în fiecare dimineaţă mergea la un magazin unde se vindeau covrigi săraţi şi lua doi, unul pentru el şi unul pentru regină. Stătea de vorbă cu bătrânii pe stradă, nu avea pază niciun moment”, îşi aminteşte, la rândul ei, o localnică.
Locuitorii comunei spun că îşi doresc ca urmaşii regelui să păstreze obiceiuri care ţineau comunitatea legată de Casa Regală.
„Sperăm ca Margareta să se poarte la fel ca Regele, să arate dragoste şi ataşament pentru zona noastră şi oamenii de aici, să nu renunţe la obiceiurile de sărbători, când eram primiţi la castel”, a spus un bărbat.
Preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Săvârşin, Călin Mădăluţă, a declarat pentru News.ro că începând de marţi seara va ţine slujbe de pomenire în fiecare seară, până la înmormântare.
Primarul comunei, Ioan Vodicean, a spus, la rândul său, că mai multe momente comemorative vor fi organizate în următoarea perioadă.
„Comunitatea din Săvârşin a primit cu mare tristeţe şi durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Cu toţii vărsăm lacrimi gândindu-ne la cel care a iubit atât de mult Săvârşinul. A iubit atât de mult oamenii de aici, tot ceea ce înseamnă datină, obicei străbun, dacă ne gândim că niciun Crăciun – de când a venit prima oară la Săvârşin după căerea comuismului, respectiv anul 2001 – nu a trecut, până în urmă cu trei ani, să nu fie prezent aici, să primească colindătorii, să viziteze familiile de nevoiaşi… Sute de familii din zona comunei noastre primeau de sărbători, din partea regelui, cadouri. Vom organiza mai multe momente comemorative, în următoarea perioadă”, a spus primarul.
De asemeea, o delegaţie formată din primar, şeful Ocolului Regal şi alţi localnici va participa la funeraliile de la Curtea de Argeş.
Domeniul Regal de la Săvârşin include un castel construit în perioada 1650-1680. A intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.
Lucrările de restaurare au fost încheiate în octombrie 2015, după opt ani şi o investiţie realizată cu fonduri private care a depăşit un milion de euro.
Citeşte şi Satul din Gorj în care s-a refugiat Regele Mihai va avea o stradă care va purta numele monarhului