O anumită categorie de români este foarte apreciată în toată Europa și nu numai, unde lucrează cu miile în cadrul celor mai mari fabrici și abatoare din industria cărnii, în țări ca Germania, Austria sau Italia.
Măcelarii români reprezintă o forță de muncă majoră în fabricile și abatoarele din țări precum Germania, Austria sau Italia. Aceștia și-au câștigat simpatia șefilor și câștigă destul de bine în străinătate. În schimb, în România, locul lor a fost luat de muncitorii asiatici, la care patronii români au apelat masiv:
„Românii au ales să muncească în străinătate pentru bani, adică pentru salarii care trec de 2.000 de euro pe lună, în general, ba chiar se ajunge și la 3.000 euro pe lună, „jumătate pe contract, jumătate în afară”, așa cum se întâmplă în Italia, de pildă.
Sunt și români care, după ani buni de muncă, au trecut la stadiul de patron, iar acum au afaceri de succes în străinătate și nu s-ar mai întoarce pentru nimic în lume în țara natală.
Muncitorii români sunt văzuți foarte bine în străinătate, unde lucrează de ani buni. Sunt cam peste tot, în marile fabrici de procesare a cărnii și abatoare din Occident. Adevărata amploare a acestui fenomen s-a observat în pandemia de coronavirus, când toată lumea a aflat de ei.
Din păcate, foarte puțini români se gândesc să se mai întoarcă acasă. O recunoaște și Cosmin Moldovan, un antreprenor din județul Cluj și fondatorul proiectului „Măcelari de Elită” ai României, care își propune să aducă în atenția tinerilor generații această meserie.
„Cred că măcelarii români sunt foarte talentați, din păcate multi sunt plecați peste hotare, lucrează în cele mai mari companii din industria cărnii si nu numai. Este trist când a doua limbă vorbită în abatoare și fabrici din străinătate este româna, iar la noi, doamne ferește, să ajungem ca a doua limbă vorbită să fie vietnameza sau nepaleza”, a precizat Cosmin Moldovan la IndagraFood cu ocazia prezentării echipei „Măcelari de Elită”, potrivit Termene.ro.
Moldovan susține că ar „dori ca limba romană să fie vorbită în fabricile și abatoarele noastre”. Însă, în ultimul timp, salariații din Asia și-au făcut încet, dar sigur, loc în fabricile din România. La fel a procedat și Moldovan, care are în jur de 15-20 salariați străini, asta în timp ce românii apți de muncă preferă să meargă în străinătate pentru salariile mai mari, dar și pentru stilul de viață.
Deși salariile au crescut și în România, tot nu se compară cu cele din străinătate. Patronii români oferă în jur de 3.000-4.000 lei net pe lună, ba chiar și până la 10.000, în unele cazuri, dar tot nu sunt suficienți. Așa că românii aleg să-și caute de muncă în Occident.
În străinătate, salariile pornesc de la 1.200 de euro pentru începători și trec de 3.000 de euro pentru munca la negru.
„Depinde de contract, cu sau fără, jumătate pe contract, jumatate în afară, depinde de patron. Se poate câștiga astfel și 3.200-3.3000 euro pe lună”, a punctat Ciprian Irimia din Fălticeni. Bărbatul are 37 de ani și a muncit aproape 20 ca măcelar în Italia, apoi s-a întors acasă.
Dorul de casă, spune tânărul, l-a determinat să se întoarcă la Fălticeni cu toată familia, pentru că „așa și-au dorit”. Odată ajunși acasă, moldoveanul și-a cumpărat apartament și mașină și are un job bun la un procesator important din județul Suceava. Totuși, e nostalgic și susține că banii strânși în Italia, în doar câțiva ani, nu ar reuși în România nici în 20 de ani!
Un alt român muncitor este Gabriel Arghir, care a trecut de la stadiul de angajat la cel de patron. După 17 ani de muncă într-o firmă din Italia, acesta a preluat afacerea fostului său angajator, iar acum are două măcelării la Torino. Are nouă angajați, doi fiind români, iar restul sunt italieni. Antreprenorul declară că, în ultima vreme, a observat un interes crescut al tinerilor pentru această meserie. De multe ori, preferă să-i învețe chiar el, deoarece nu peste tot se lucrează la fel.
„Când căutăm o persoană și nu găsim pe cineva care să știe meserie, preferăm să-i luăm pe tineri și să-i învățăm noi din motivul că nu în toate măcelăriile se lucrează la fel. În Italia, un măcelar cu experiență poate ajunge la un salariu de 2200 chiar și 2400 euro pe lună. Pentru un începător, leafa pornește de la 1200-1300 euro pe lună”, a punctat Arghir.
Banii sunt cei mai importanți, a punctat Arghir: „De multe ori, acum, nu se mai vorbește doar de un salariu, ci de un stil de viață, de alte chestii. Chiar și eu m-aș întoarce, dar atât timp cât ești acolo de 20 de ani, ai prieteni, o afacere, este totul foarte greu, nu poți să lași totul baltă și să te mai întorci aici. Este foarte puțin probabil că vom mai reuși vreodată să facem ceva aici”.