Săptămâna de lucru de numai patru zile a luat avânt în mai multe țări din Occident, dar în România acest sistem rămâne o noutate. Pe plan local au apărut câteva anunțuri de angajare care oferă o săptămână de lucru de patru zile și un weekend prelungit.
Mai multe state experimentează săptămâna de lucru de patru zile, cele mai de succes modele fiind în Marea Britanie, Islanda, Belgia, dar și Noua Zeelandă, țara din care provin doi dintre cei mai mari promoteri ai acestui stil de lucru.
România a importat și ea cu succes în legislație acest model, dar sunt puține companiile care aleg să îl pună în practică. Prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a patru zile lucrătoare, în loc de cinci, așa cum este acum, dar decizia rămâne la latitudinea angajatorilor.
Citește și: Salarii 2023. Se fac angajări pe bandă rulantă, cu 1.600 şi 2.200 de euro net pe lună
„Săptămâna de lucru de 4 zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, spune Ana Vișan, Marketing Manager BestJobs, potrivit wall-street.ro.
Un sondaj realizat de BestJobs pe această temă arată că în prezent doar 4 din 10 companii ar fi de acord cu această formulă de lucru, chiar dacă 80% dintre angajați își doresc să lucreze numai patru zile pe săptămână, chiar și cu 10 ore pe zi.
Aproximativ 35% dintre angajatori sunt preocupați de faptul că angajații ar putea ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, chiar dacă rezultatele experimentului internațional arată contrariul.
Acest stil de lucru este mai simplu de adoptat de organizațiile cu angajați white-collar, mai ales din zoa de IT și tehnologie, banking, financiar/ contabilitate sau marketing. Angajatorilor le-ar fi cel mai la îndemână să ofere posibilitatea unei formule mixtă, în care ziua liberă să nu fie aceeași pentru toți angajații, în așa fel încât clienții să nu fie afectați.
Dincolo de preferința și disponibilitatea angajatorilor, sunt domenii precum producție, automotive sau retail în care implementarea unui program de lucru de 4 zile este imposibiliă.
Din seria companiilor din România care oderă o formă a acestui tip de program se află OMV și Rompetrol, unde ziua de vineri este mai scurtă.
ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group implementat săptămâna de lucru de 4 zile, cu 10 ore pe zi, potrivit legislației în vigoare. Compania a anunțat la finalul lunii ianuarie 2023 că adoptarea sistemului se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe baza unor înscrieri.
„Sunt multe companii care oferă un grad mai mare de flexibilitate al programului, al orelor de lucru și locației de unde se lucrează. Totuși, implementarea săptămânii de 4 zile rămâne momentan la nivel de discuție, fiind alegerea angajatorilor dacă adoptă sau nu o astfel de măsură. Este necesară o analiză atentă a impactului pe care pe care l-ar putea avea ca resurse, productivitate și costuri”, mai spune Ana Vișan.