România se află în fața unei reale crize a forței de muncă, o problemă ce pune în pericol dezvoltarea economică și stabilitatea socială a țării. Această problemă se datorează îndeosebi migrației masive a muncitorilor români în Diaspora cu speranţa de salarii mai avantajoase-
În timp ce milioane de români pleacă din ţară în căutarea unor locuri de muncă mai bănoase, foarte multe sectoare ale economiei românești se confruntă cu un deficit sever de forță de muncă. Salariile scăzute și lipsa perspectivelor de creștere profesională în România sunt factori critici care influenţează această migrație. Mulți tineri și lucrători calificați din ţara noastră se văd nevoiți să-și caute oportunități de avansare în carieră în afara țării pentru a-și asigura un trai decent.
Printre domeniile în care se caută cu disperare forţă de muncă se numără şi construcţiile. Patronii firmelor de profil caută angajaţi fără oprire, însă nu îi găsesc, deşi salariile oferite sunt peste medie. Unii angajatori sunt gata să angajeze şi persoane fără cunoştinţe în domeniu, dar capabili şi doritori să înveţe, pe care să îi plătească cu 200 de lei pe zi, însă nu găseşte pe nimeni interesat.
Un astfel de angajator şi-a încercat norocul și pe Reddit, unde a postat anunțul de angajare.
„Caut ucenic pentru a învăța meseria de rigipsar. Salariul intre 180-200 de lei pe zi. Program de luni până vineri de la 07:30-16:30 cu o oră pauză. Îl repostez că nu am avut succes în a găsi pe cineva”, a scris el pe platformă.
„Omiteți partea esențială. Ucenic. Adică un fel de internship. Peste 800 euro net, probabil mai pică și-o șpăguță dacă clientul e mulțumit… Mie mi se pare super deal, meseria în sine fiind bănoasă. Nici nu trebuie studii la Oxford, nici nu e cea mai grea parte a muncii în construcții, vorbind de partea strict fizică. Eu sincer nu cred că am primit banii ăștia când mi-a făcut ucenicia, desigur, fiind vorba de alt domeniu”, a răspuns un internaut, după ce alții au susținut că plata este prea mică.
„Și în fond, dacă cineva e pasionat de construcții, care este problema? 1.000 euro pe lună, aproximativ, pentru început, mi se pare super ok. Câștigi în IT, cu facultate începută și ceva cunoștințe (că dai un interviu), tot cam 1.000 euro la început, deci eu zic că e mai mult decât rezonabil pentru o muncă mai puțin calificată”, a notat un alt utilizator Reddit.
„Mai bine oprești un curier Tazz / Glovo pe stradă și îi povestești lui. Și așa îi sclavagesc afaceriștii români, și băieții chiar sunt muncitori”/ „E un pic trist că nu mai vrea tineretul să muncească, na, toți sunt trapperi și influenceri acum”/„Cât un medic rezident, doar că e si program mai lejer. Mă bag”.
Un tânăr chiar și-a exprimat intenția de a accepta locul de muncă, mărturisind că ar eexperiență în domeniu și chiar și ustensile.
„Salut, recent am împlinit 18 ani, dețin mașină și scule personale (de la aspirator, mașină de canelat, bormasina pentru gips carton, circulare etc) absolut tot ce îți închipui, de pe mai multe nișe de construcții. Am lucrat de la 16 ani (nu știu dacă chiar îi pot spune part-time, lucram de luni pana vineri de la 13:00 la 8 seara) în confecții de gips carton. Am făcut majoritar numai placări cu rigips, foarte rar prindeam un tavan. Ideea este că am experiență mai multă decât îți poți imagina, după șase luni deja transcriam singur proiectul în teren, eram doar verificat (băiatul care m-a primit la el în echipă este prieten cu tata și probabil de asta am putut face asta numai după șase luni). Sunt interesat de oferta ta, mai ales dacă te ocupi cu tavane. Vreau să te întreb dacă poți crește plata de la 200 la 300 de lei pe zi? Pot să bag și sâmbătă fără probleme, dacă vrei”, a scris un tânăr interesat de jobul propus.
„Exact ce ziceam mai sus. Salariul e mic, dar OP nu înțelege asta și mi-am luat înjurături. Nu mai vreau să sclavagească nimeni la patronii români pe bani puțini. Plătiți munca la adevărata ei valoare”, a intervenit altul, însă răspunsul a fost pe măsură, venind din partea unui alt internaut: „Bagă o facultate, ia o licență și treci la birou pe 3.000 de lei – ca ucenic! «Munca la adevărata ei valoare»!”.
Citește și: 10 trenduri care vor marca arhitectura şi construcțiile din România în 2024