O comunitate mai puțin obișnuită, cu 1.500 de suflete,este în cartierul Bendea, din micul oraș Babadag, județul Tulcea. Locuitorii din zonă au obiceiuri specifice comunității rome, dar multe sunt împrumutate de la români, dar și de la popoarele musulmane. De aceea, locuitorii din Bendea sunt cunoscuți la nivel local drept „țigani turciți”, informează Timpul.
Regulile musulmane reprezintă pilonul de bază pentru comunitatea din Bendea. Practicile religioase, respectiv tradițiile specifice au fost preluate de decenii întregi de „țiganii turciți”. Astfel, comunitatea oferă acceptul bărbaților de a avea mai multe soții. Femeile sunt cumpărate pe bani grei. Astfel, masculii care au mai multe femei, în mod automat sunt percepuți în comunitate mai puternici, datorită potenței financiare.
Cartierul Bendea funcționează după reguli clare. Comunitatea este împărțită în mai multe clanuri, care au în frunte câte un lider. Astfel, romii musulmani sunt organizați după niște proceduri bine împământenite. Șefii de clanuri sunt implicați și în tranzacțiile de soții.
Un bărbat potent financiar sau cu o familie înstărită are dreptul la patru soții. Prețul acestora valoarează între 10.000 și 30.000 de euro. Principalul criteriu pentru stabilirea prețului reprezintă aspectul femeii.
În general, femeile sunt nevoite să se căsătorească de la vârste fragede. Majoritatea persoanelor de sex feminin sunt căsătorite de la vârsta pubertății. Astfel, în adolescență, aproape toate sunt deja „stabilite la casa lor”.
Regulamentul „țiganilor musulmani” permite căsătoriile chiar și între veri primari. În curțile din Bendea există locuințe în care locuiesc până la 50 de persoane. Multe dintre imobile nu sunt conectate la rețeaua de apă și cea de electricitate.