Codrii din Hunedoara ascund nu doar rămășițele numeroaselor așezări antice, dar și locuri încărcate de mister, unde au funcționat în trecut exploatări miniere de fier și de metale rare. Un astfel de loc s-ar afla chiar în vecinătatea Sarmizegetusa Regia. În vecinătatea așezării dacice au fost identificate și zăcăminte de minereuri polimetalice de nichel, crom și fier, potrivit unor oameni de știință, potrivit newsweek.ro.
„Prezenței magnetitului i se datorează și anomaliile magnetice destul de însemnate, care pot fi constatate nu numai cu aparatele moderne, ci și cu simple busole de orientare”, precizează arheologul Istvan Ferenczi, în lucrarea „Premisele naturale ale metalurgiei fierului în Munții Orăștiei”.
Anomaliile magnetice semnalate de oamenii de știință în zonă au fost descrise și de unii dintre oaspeții Sarmizegetusei Regia din anii ´90, potrivit historia.ro.
„Coborâm spre Sarmisegetusa Regia… Acolo unde casetofonul nu mai mergea, bateriile se consumaseră aşa, peste noapte, filmul din aparatul de fotografiat se terminase si el
Citește și: Avertisment sumbru al oamenilor de știință! Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice
De fel nu sunt superstiţios, aşa ca îmi rămăsese numai