„M-am întrebat mereu ce se întâmplă cu adevărat în spatele ferestrelor din cartier, cum îşi trăiesc femeile viaţa, cum este lumea lor„, a spus pentru AFP Melcher de Wind, unul din creatorii noului muzeu, situat între două case de toleranţă, în centrul Cartierului Roşu.
Citeşte şi SCANDAL SEXUAL: Fotbalişti din Liga 1 prinşi la eleve minore traficate pentru prostituţie
Numit „Red Light Secrets, Muzeul Prostituţiei„, instituţia vrea să se diferenţieze de alte muzee din apropiere, cum ar fi Muzeul Sexului sau Muzeul Erotismului.
„Celelalte muzee din împrejurimi se concentrează pe sex sau pe performanţele sexuale, iar acesta oferă o privire asupra lumii celor care lucrează în domeniul sexului – cum este să stai în spatele unei ferestre, ce fel de priviri ţi se aruncă. Poate că turiştii îşi vor putea schimba comportamentul şi vor arăta ceva mai mult respect„, spune Yolanda van Doeveren, de la Primăria oraşului Amsterdam.
La intrare, vizitatorul poate vedea pe un ecran o femeie îmbrăcată sumar, care dansează lasciv. I se proiectează apoi un film despre viaţa prostituatelor, despre familiile lor şi despre cei care lucrează zilnic cu ele. Câteva manechine sunt îmbrăcate cu haine din ‘moda prostituatelor’ de-a lungul istoriei Amsterdamului, oraş în care multe femei îşi vindeau trupul încă din secolul al XV-lea marinarilor în trecere. Într-un dulăpior dintr-una din camerele prostituatelor sunt prezentate articole legate de ocupaţia lor – prezervative, jucării sexuale -, iar în altă cameră sunt adunate accesorii destinate actelor de sadism şi masochism.
Citeşte şi Ţinute ca SCLAVE şi puse să UCIDĂ: Povestea chinezoaicelor sechestrate pentru PROSTITUŢIE
„Am vrut să arătăm toate aspectele prostituţiei. Există şi femei care sunt victime ale traficului de fiinţe umane, dar prostituţia este mai ales o meserie aleasă voluntar de multe femei„, spune Ilonka Stakelborough, una din „lucrătoarele” cu mare vechime şi experienţă.
La Amsterdam lucrează circa 7.000 de persoane în domeniul prostituţiei, 75% dintre ele provenind din ţări unde veniturile sunt scăzute, îndeosebi din Europa de Est, potrivit primăriei. Pentru fiecare din cele 409 „ferestre” din oraş, femeile plătesc în medie o chirie de 150 euro pe zi. Lucrează 11 ore zilnic, şase zile pe săptămână, iar vizita unui client durează în medie 10 minute.
În Olanda, prostituţia a fost legalizată în anul 2000.