Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

Majorarea tarifelor la gaze naturale anunțată de furnizori le dă fiori reci celor care folosesc această sursă pentru încălzirea locuinței.
Filip Stan
01 nov. 2021, 10:23
Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

Termostatul poate fi cheia prin care milioane de gospodării care se vor confrunta cu facturi mai mari la încălzire în această iarnă să facă economii. Există însă câteva măsuri ce pot fi adoptate pentru a economisi energie și bani, sporind în același timp eficiența energetică a gospodăriei. Deși ideal ar fi schimbarea centralei de apartament cu una de ultimă generație, care consumă mai puțin, există câteva ”trucuri” prin care consumul de gaze poate fi redus.

Vouchere pentru centrale de apartament 2021. Cine sunt românii care pot beneficia și care este valoarea tichetului
Unul dintre acestea reprezintă setările centralelor. Astfel, la cele prin condensare temperatura optimă trebuie să fie între 55 și 57 de grade Celsius, iar la centralele termice convenționale trebuie să avem o temperatură de 70 de grade Celsius.

Termostatul trebuie să fie obligatoriu, mai ales că orice grad în plus pentru temperatura interioară în cameră înseamnă un consum de gaze mai mare cu 5%.

Termostatul poate să regleze și să mențină căldura în casă, așa că joacă un rol extrem de important în momentul în care îți dorești să economisești bani. Aparatul trebuie să fie pus într-un loc corespunzător pentru a nu citi informații eronate atunci când vine vorba despre încălzirea prin pardoseală.

Aparatul trebuie să fie pus într-o zonă centrală din casă, la o înălțime de 1.3 sau 1.5 metri distanță de podea, pe un perete interior. Gândește-te la camerele pe care le ai în locuință și la locurile folosite cel mai des. Acolo o să ai nevoie de un plus de confort și căldură din plin.

Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!
Temperatura optimă ar trebui setată între 20-21 de grade, față de 24-25 de grade cât preferă mulți dintre români, iar în perioada în care nu locuiește nimeni în spațiul respectiv, temperatura ar trebui menținută în intervalul 17-18 grade.

Un alt sfat este acela de a verifica, din când în când, caloriferele. Acestea nu ar trebui să fie acoperite cu perdele sau draperii, deoarece căldura pe care o emană nu va mai fi distribuită uniform.

Cum trebui aşezat termostatul

Pentru apa caldă menajeră, temperatura recomandată este de 40 de grade pentru că o apă foarte fierbinte trebuie ”răcită” pentru a fi suportată, crescând astfel consumul.

Cum funcționează termostatul de centrală și ce beneficii aduce?

Accesoriile de acest tip sunt potrivite atât pentru locuințe, cât și pentru spații de birouri sau orice alt tip de clădiri. Ele au o dublă utilitate, deoarece ajută atât la menținerea unei temperaturi plăcute în interiorul locuinței, cât și la economisirea combustibilului folosit.

Principiul de funcționare al unui termostat de centrală este destul de simplu. Cu ajutorul său, utilizatorul poate să regleze temperatura dorită, de exemplu 21 de grade. În acel moment, dispozitivul îi comunică centralei faptul că trebuie să încălzească încăperea respectivă până la această temperatură.

Centrala începe să funcționeze pentru a se ajunge la temperatura dorită, iar atunci când în cameră se înregistrează 21 de grade, termostatul emite o comandă de oprire. O nouă comandă de pornire va sosi doar în momentul în care temperatura scade sub cea setată.

Datorită acestui sistem, centrala ajunge să funcționeze mereu la un nivel de întreținere a căldurii, fapt care duce la economisirea de energie, combustibil și bani. În plus, în casă se înregistrează mereu o temperatură plăcută, fără a fi nevoie să umbli întruna la diferite butoane. Este suficient să setezi temperatura dorită la începutul sezonului rece, pentru ca apoi ea să fie menținută constant, fără a fi nevoie să mai faci altceva.

Termonstatul de centrală este util și pentru perioadele în care pleci de acasă. Oprirea centralei în astfel de situații nu ar face decât să crească efortul depus de aceasta la întoarcerea ta. În acest caz, ai reveni într-o casă rece, lipsită de confort și pentru a cărei încălzire ar fi nevoie de un consum sporit.

Setând însă cu ajutorul termostatului o temperatură plăcută chiar și pentru perioada în care ești plecat de acasă, te vei întoarce într-o casă caldă, iar echipamentul nu va consuma mult în efortul de a o reîncălzi.

Româniatv.net vă oferă 10 moduri de a economisi energie și bani în cea mai grea iarnă

Iată 10 moduri de a face asta, potrivit Housebeautiful.com.

1. Actualizați termostatul

Treceți cât mai repede la un termostat care poate fi controlat de pe telefon. Nu numai că va crește valoarea locuinței pentru eventuali cumpărători, dar termostatele inteligente pot oferi o precizie mai mare în comunicarea dintre termostat și centrală, prevenind risipa de energie.

2. Izolați-vă casa

Acum e momentul perfect pentru a opri căldura să scapă prin acele goluri nedorite de sub uși și de pe lângă ferestre. În primul rând trebuie identificate ”zonele cu probleme în care curenții de aer cauzează probleme, de la uși și ferestre pînă la pardoseli. Apoi apelați la un material de umplutură flexibil pe bază de silicon pentru a umple golurile. Sau cu burlane din diverse materiale.

3. Mai puneți un pulovăr

Una dintre cele mai bune modalități de a menține costurile scăzute la căldură ar fi să punem pe noi încă un pulovăr. Adăugarea de straturi suplimentare vă va izola corpul și va facilita reglarea temperaturii corpului, rezultând facturi mai mici la încălzire. Puteți să luați o pătură mai groasă pentru a ține răceala departe.

4. Decorațiunile casei pot face diferența

Perdelele și covoarele poT face diferența când vine vorba de economisirea de bani la încălzire. Dacă aveți o casă cu mochetă, atunci aceasta va ajuta în mod natural la creșterea izolației. Materialele de bună calitate, cum ar fi un covor de pluș, vă vor ajuta să preveniți pierderea căldurii din camere.

 5. Curățați caloriferele

Caloriferele par să atragă praful ca un magnet, deci este important să le curățați. Straturile de praf din calorifer pot duce la scăpări de căldură.

6. Evitați uscarea hainelor pe calorifer

Hainele pe care le așezați deasupra caloriferelor împiedică căldura să iasă și să încălzească camera. În plus, creșterea umidității aerului poate duce la condens și la posibile probleme grave de sănătate.

7. Întoarceți termostatul în jos cu 1°C

Știați că reducerea încălzirii cu doar 1° C vă poate ajuta să economisiți până la 10% din factura de încălzire? Sună incredibil de simplu, dar scăderea ușoară a temperaturii poate reduce facturile în creștere.

8. Verificați masca

Masca unui calorifer realizată din lemn este un conductor slab și poate împiedica dispersarea eficientă a căldurii, risipind energie și bani. Încercați să renunțați la ea.

9. Aerisiți caloriferele

Caloriferele au nevoie să fie aerisite când au prins aer în interiorul lor, ceea ce poate opri circulația corectă a apei calde. Pentru a le verifica, porniți-le pentru a simți de unde vine căldura. Dacă este cald în partea de jos, dar rece în partea de sus, acesta e în general un semn că există aer înăuntru.

10. Băgați centrala în service

Ar trebui să reparați centrala o dată pe an pentru a vă asigura că funcționează în siguranță. Centralele defecte pot crește masiv factura la încălzire.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Venitul minim de incluziune înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei din 2024
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?