Cartofii se numără printre cele mai consumate alimente de români, iar de cele mai multe ori, oamenii sunt tentați să îi țină la frigider. Însă, aceasta este o greșeală majoră. Iată care este, de fapt, locul perfect în care îi poți depozita.
Cartofii vin cu numeroase beneficii pentru organism și pot fi integrați în numeroase feluri de mâncare. Totuși, depozitarea acestora reprezintă un factor important. Cu toate că nu par legume pretențioase, locul în care sunt ținuți contează foarte mult.
Recent, Addison LaBonte, un dezvoltator de rețete și fondator al site-ului Watch Learn Eat, a dezvăluit locul în care trebuie depozitate legumele. Frigiderul nu reprezintă una dintre opțiuni.
„Păstrarea cartofilor în frigider poate crește cantitatea de zahăr pe care o conțin, ceea ce le poate conferi un gust dulce și poate duce la o reacție chimică ce generează niveluri ridicate de acrilamidă atunci când cartofii sunt copți, prăjiți sau rumeniți la temperaturi înalte.
Acest lucru poate reprezenta o problemă pentru sănătate și poate fi motivul pentru care unele surse recomandă să nu depozitați cartofii în frigider, dacă este posibil”, a spus Addison, potrivit Wales Online.
Citește și: Preparatul românesc apreciat la nivel global. A ajuns în top în cea mai importantă enciclopedie gastronomică
Addison recomandă păstrarea acestor legume într-un loc întunecos și răcoros din bucătărie, la temperatura camerei. Astfel, ei își vor păstra prospețimea.
„Când îi păstrați la temperatura camerei, asigurați-vă că îi puneți într-un coș, ladă, pungă de hârtie, cutie de carton sau container acoperit lejer, pentru a fi bine ventilați. Cartofii întregi, nepreparați, pot rezista de obicei până la două săptămâni dacă sunt depozitați corect la temperatura camerei.
Odată tăiați, cartofii cruzi vor rezista aproximativ 24 de ore. Trebuie să puneți cartofii cruzi tăiați într-un bol cu apă rece, complet submerși, și să îi refrigerați.”, a mai spus dezvoltatorul de rețete.
Totodată, cartofii trebuie ținuți departe de aragaz, de cuptor sau de alte aparate fierbinți din bucătărie, căldura provocând începerea procesului de putrezire. În plus, este important să țineți cartofii separat de alte fructe și legume.
„Nu păstrați cartofii lângă ceapă! Nu sunt vecini buni și reacțiile chimice dintre ele vor strica ambele legume mai repede”, a mai spus Addison.
Citește și: Nutriționiștii au dezvăluit cel mai sănătos condiment: „Nu are sare, zahăr sau grăsimi adăugate”