Locul special ales de familia Măruţă după nebunia de Sărbători. Mii de mesaje după fotografia postată

Majoritatea vedetelor au plecat, după Sărbătorile de iarnă, pe pârtiile de la noi sau în vacanţe exotice. Familia Măruţă a ales liniştea de la mănăstirea Prislop, locul sfinţit de părintele Arsenie Boca.
Filip Stan
02 ian. 2025, 15:21
Locul special ales de familia Măruţă după nebunia de Sărbători. Mii de mesaje după fotografia postată

Cătălin Măruţă a preferat un loc liniştit după tumultul sărbătorilor de iarnă, cu emisiuni-maraton şi petrecerea dintre ani de la ProTV. „Am avut bucuria de a păstra tradiția și de a merge la Prislop in prima zi din an, la mormântul Părintelui Arsenie Boca, un loc care mă încarcă mereu cu liniște. Anul acesta a fost și mai special, pentru că i-am avut alături pe David și Eva, bucurându-mă să le arăt și lor acest loc de suflet. Sper ca liniștea și binecuvântarea de aici să ne însoțească tot anul!„, a scris Cătălin Măruţă pe Instagram.

Florin Piersic petrece Revelion 2025 la mănăstire. Dorinţa pe care o are în noaptea dintre ani: „Dacă îngerii şi Dumnezeu…”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Catalin Maruta (@catalin_maruta)

În acest an,  tatăl lui Cătălin Măruţă, judecătorul Constantin Măruță s-a stins din viață. Pe pagina sa oficială de Facebook, prezentatorul de la Pro TV a transmis un mesaj emoționant pentru părintele său.

„Am pierdut o parte din sufletul meu. Te iubesc, tată, și îți mulțumesc pentru tot ce ai fost și mereu vei rămâne în viața mea. De la tine am învățat ce înseamnă să fii puternic, să lupți cu demnitate și să îți păstrezi mereu inima curată, indiferent de greutăți. Îmi vei lipsi mai mult decât pot exprima în cuvinte, dar știu că oriunde vei fi, vei avea grija de noi. Odihnește-te în pace!”, a transmis prezentatorul TV Cătălin Măruţă pe pagina sa de Facebook.

„Am pierdut un om deosebit, pe socrul meu, un suflet bun și plin de blândețe. A fost nu doar un tată și un bunic minunat, ci și un prieten drag, pe care l-am iubit și respectat din toată inima. Întotdeauna avea un cuvânt cald și o mângâiere pentru fiecare dintre noi, iar prezența lui aducea liniște și bucurie în viața noastră. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris şi cântăreaţa Andra Măruţă pe contul ei de Facebook.

Andra, emoționată până la lacrimi în ziua de Crăciun. Cătălin Măruță a surprins momentul special: „Sunt atât de mândru de ea!”

Mănăstirea Prislop, locul în care pelerinii își caută liniștea sufletească. Drumul spre mormântul Părintelui Arsenie Boca

Pe tot parcursul anului, Mănăstirea Prislop este căutată de sute de mii de pelerini. La final de noiembrie, în preajma zilei în care Părintele Arsenie Boca a trecut în veșnicie, curtea și cimitirul așezământului monahal devin neîncăpătoare, dar şi în alte zile de peste an este pelerinaj, dovadă vizita familiei Măruţă. Mulți pelerini poposesc în Hunedoara pentru a se ruga la mormântul Sfântului Ardealului.

Sfântul Ardealului este considerat unul dintre martirii regimului comunist din ţara noastră şi mare duhovnic. Zian-Vălean Boca, pe numele de mirean, s-a născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, în judeţul Hunedoara. A mărturisit credința ortodoxă, dincolo de prigoana suferită în timpul regimului comunist. Mănăstirea Prislop, locul în care Arsenie Boca a trăit o perioadă îndelungată, a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara.Mănăstirea Prislop, un spaţiu care va deveni loc sacru de pelerinaj şi rugăciune pentru credincioşi, în anii care au urmat.

Citește și: Andra, mesaj de Crăciun care i-a emoționat pe români: „Ne bucurăm de cel mai frumos dar”. Imaginile au strâns mii de like-uri în doar câteva minute

Despre viața Sfântului Ardealului
Între anii 1922-1929, parcurge Liceul Naţional Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie.

Între anii 1929-1933, studiază la Academia Teologică din Sibiu, lucrarea sa de licenţă fiind „Încercări asupra vieţii duhovniceşti”. De la Academia Teologică din Sibiu primește, la recomandarea profesorului Nicolae Popoviciu, o bursă din partea Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, pentru a urma cursurile Institutului (Academiei) de Arte Frumoase din București, ale cărei cursuri le va frecventa între anii 1933-1938, la specializarea „Artă decorativă”, la clasa maestrului Costin Petrescu.

Premiile obținute
În perioada facultăţii, primeşte Premiul „Profesor Atanasiu” pentru participarea la cursul de Perspectivă, prof. Horia Teodoru (în anii 1933-1934), în paralel, participând şi la cursuri la Facultatea de medicină, susținute de profesorul Francisc Rainer şi la prelegerile de Mistică creștină ale profesorului, teologului, animatorului cultural şi scriitorului creştin-ortodox militant Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București (între anii 1934-1938).

În anul 1935, ca absolvent al Academiei Teologice, a fost hirotesit citeț și ipodiacon – ranguri care se acordă numai printr-o rugăciune a ierarhului, episcopului şi nu fac parte din Taina Hirotoniei – , iar la 11 septembrie 1936, este hirotonit Diacon celibatar, la Catedrala din Sibiu, de către mitropolitul Nicolae Bălan.

În perioada facultăţii, este fascinat de lucrarea „Scara dumnezeiescului urcuș”, scrisă de Ioan Scărarul, pe care o traduce în limba română în doar 5 luni, însă lucrarea nu avea să fie publicată.

După ce i-a apreciat talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a încredințat pictarea scenei care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Ateneul Român.

Vizita la Muntele Athos, revelatoare
A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti cu calificativul „Foarte bine”.

A făcut anul de practică la o biserică din Bixadul Oltului, zugrăvită în frescă împreună cu profesorul său, Costin Petrescu.

În perioada 12 martie – 8 iunie 1939, face un pelerinaj la Muntele Athos, unde învaţă rânduiala duhovnicească precum şi meşteşugul artei bizantine, fiind găzduit în chilia cu hramul „Sf. Ipatie” la Mănăstirea Vatopedu. De la Athos va aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei – o culegere de texte scrise de 25 de Sfinți Părinți, o antologie care fusese întocmită de Sfinții Nicodim de la Muntele Athos (1749-1809) și Macarie de Corint (1730-1805) și publicată, pentru prima dată, la Veneția, în anul 1782.

În toamna anului 1939, parcurge, la Chişinău, un stagiu pentru deprinderea meşteşugului poleirii cu aur a icoanelor.

La sfârşitul anului 1939, este închinoviat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus din județul Brașov, iar la 3 mai 1940, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, este tuns în monahism, sub numele de Arsenie.

Mănăstirea Prislop, locul în care credincioșii vin pentru liniște și îndrumare

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic al secolului trecut. E greu de spus dacă părintele Arsenie Boca a făcut sau nu minuni, într-o perioadă în care știința domină existenţa noastră, însă s-au păstrat câteva mărturii despre fapte supranaturale care îi sunt atribuite lui Arsenie Boca, care ar fi vindecat atât bolnavi de cancer, cât și orbi și ar fi avut darul de a vedea în viitor.

În iulie 2024, Patriarhul Daniel a anunţat că părintele Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română, fostul stareț al Mănăstirii Prislop urmând a deveni sfânt, alături de alți doi preoți care au avut de suferit în perioada comunistă. Proclamarea canonizării noilor sfinți va avea loc în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, potrivit Rador.

Patriarhul a menţionat că Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop. Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura: Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie.

 

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Unde se văd primele semne de criză
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Ucraina transferă 50.000 de militari către Forțele Terestre
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol