Mark Rutte, fostul premier olandez, a fost numit șef al NATO, după cei zece ani de mandat ai lui Jens Stoltenberg. Numirea sa în această funcție are loc într-un context de mari incertitudini și instabilitate. Războiul rușilor împotriva Ucrainei face în continuare dezastru, iar rezultatele alegerilor prezidențiale americane sunt așteptate cu mare interes pe ambele maluri ale Atalnticului.
Mark Rutte a spus, în prima sa conferință de presă, că va continua să susțină Ucraina și că NATO e pregătită să facă față amenințării Rusiei. ”Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a declarat Rutte, după ce a preluat funcţia de secretar geneal al NATO.
În plus, șeful NATO spune că Alianța e pregătită să facă amenințării Rusiei și că e nevoie de cheltuieli mai mari. ”Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea provocărilor care ne aşteaptă”, a subliniat el.
”Locul Ucrainei este în NATO”, a mai adăugat Mark Rutte, care urmează să arbitreze voinţa Ucrainei de a adera la Alianţă şi puternicele reticenţe asupra acestui punct ale unora dintre cele 32 de state membre NATO – între care Statele Unite şi Germania. Susţinerea Ucrainei trece pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, îndepărtând orice îngrijorare înaintea alegerilor prezidenţiale americane. ”Eu nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am muncit patru ani cu Donald Trump”, a declarat fostul premier olandez.