Locul unde pensiile se apropie de 2.000 de euro. Finlanda investește anual aproximativ 38 de miliarde de euro în pensii, având o proporție semnificativă de 33% din populație ca pensionari, conform datelor oferite de ETK și Kela. Într-adevăr, în 72 de municipalități, peste jumătate din locuitori sunt pensionari!
Sistemul de securitate socială al Finlandei se bazează pe rezidență în țară. Atunci când un individ lucrează sau își deschide o afacere în Finlanda, trebuie să contribuie la sistemul de securitate socială, garantându-și astfel dreptul la beneficii. Contribuția la sistemul de securitate socială reprezintă 7% din salariul brut al angajatului.
Există două sisteme principale de pensii în Finlanda: pensia derivată din activitatea profesională și pensia națională. Scopul acestora este să ofere securitate financiară cetățenilor Finlandei împotriva bătrâneții, incapacității de muncă și decesului susținătorului familiei.
Pensia provenită din muncă este gestionată de Institutul Central de Siguranță a Pensiilor, sub autoritatea Ministerului Afacerilor Sociale și Sănătății. Sectorul privat al pensiilor este gestionat de companii private, trusturi și fonduri de pensii.
Pensiile sunt disponibile pentru toți angajații și lucrătorii independenți, iar suma este determinată de durata carierei și de salariu. Există diverse tipuri de pensii, inclusiv pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de șomaj și pensie de urmaș. Contribuțiile pentru pensie sunt plătite atât de angajatori, cât și de angajați.
Deși pensiile din Finlanda au crescut, pensiile mari rămân încă rare, conform planificatorului statistic ETK, Joonas Hautamäki. În 2023, aproximativ 2% dintre beneficiarii de pensie au primit peste 5.000 de euro lunar. Totuși, preocupările privind sustenabilitatea sistemului de pensii rămân, cu o estimare a unui deficit de trilioane de euro până în 2050.
Astfel, Finlanda demonstrează un angajament puternic față de bunăstarea cetățenilor săi prin sistemul de pensii robust. Cu toate acestea, provocările viitoare necesită o abordare atentă pentru a asigura continuitatea și sustenabilitatea beneficiilor pe termen lung.