Un număr de 26 de fabrici de reciclare vor fi construite în România, cu finanțare de 674,75 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea urmând să devină funcționale până la data de 30 iunie 2026, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.
Instituția a publicat lista cu dosarele aprobate în cadrul programului ‘Fabrici de reciclare’, în urma ședinței Comitetului de Avizare, aceasta fiind disponibilă pe site-ul AFM, la secțiunea Programe de finanțare – PNRR.
„Publicarea listei operatorilor economici care au depus proiecte pentru crearea de fabrici de reciclare marchează un pas esențial în implementarea angajamentelor asumate de AFM prin PNRR. Ne-am atins obiectivul de a finanța 26 de proiecte, ceea ce înseamnă 26 de oportunități reale pentru dezvoltarea infrastructurii de reciclare din România. Cererea crescută din industrie și nevoia evidentă de investiții în acest sector ne arată că România are un potențial semnificativ în economia circulară. Vom continua să susținem această direcție strategică și avem în vedere extinderea programului pentru a sprijini și mai mulți operatori economici în viitor. Reciclarea nu este doar o obligație, ci o oportunitate pentru dezvoltare durabilă și un viitor mai curat pentru toți„, a declarat, în comunicatul citat, președintele AFM, Florin Bănică.
Cele 26 de instalații de reciclare a deșeurilor vor deveni funcționale până la data de 30 iunie 2026 și vor contribui, astfel, la atingerea țintelor de reciclare stabilite prin pachetul legislativ al economiei circulare.
În urma procesului de evaluare, au fost aprobate cereri de finanțare în valoare totală de 674.749.100 de lei, proiectele fiind selectate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în conformitate cu criteriile stabilite prin ghidul de finanțare.
Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalațiilor de reciclare în cadrul programului este de 220 de milioane de euro (1.092.102.000 lei).
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro, iar valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului se ridică la 500.000 de euro, intensitatea ajutorului de stat regional fiind de maximum 75%.
În cadrul programului ‘Fabrici de reciclare’, finanțat din PNRR, au fost depuse 140 de dosare pentru 144 de instalații, în cuantum de 2.888.054.976 lei (581.788.234,75 de euro).