„Angajatorii” trimit o ofertă serioasă pe e-mail, în care anunţă că poţi câştiga bani uşor, fără riscuri. La prima vedere pare tentant: trimiţi datele tale persoanele şi numărul de cont. În etapa următoare ar trebui să primeşti 10.000 de euro, pe care să îi transferi mai apoi, în sume de 2.000 de euro, către alte persoane.
Cei care trimit oferta spun că prin această metodă reduc costurile transferurilor substanţial, iar tu câştigi bani uşor. În realitate, falşii angajatori vor să îţi ia banii din cont şi folosesc numele unor offshoruri, pentru a-și pierde urma. Firmele ale căror nume sunt folosite au anunţat deja pe site-urile oficiale că este vorba despre anunţuri false.
„E un gen de diversiune în acest domeniu care se practică, pentru că până la urmă spălarea banilor face parte dintr-un război cu autorităţile, iar în cadrul acestui război se folosesc tot felul de strategii, inclusiv diversiunea, intoxicarea cu astfel de proceduri neconforme. Singura chestie palbabilă este că acel cont aparţine unei persoane şi este valid”, a declarat, la România TV, Ionel Blănculescu, analist economic.
Chiar dacă afacerea ar fi una reală, riscul este imens. Se pot face până la 12 ani de închisoare, deoarece transferul de bani în acest fel este încadrat ca infracţiune de spălare de bani.
Citeşte şi Peste 13.000 de posturi vacante, disponibile la nivel naţional în perioada următoare