LOCURI UITATE din România, văzute prin obiectivul unui tânăr fotograf GALERIE FOTO

Petre Mărgineanu este un fotograf de numai 18 ani, însă a devenit deja cunoscut datorită proiectului "Locuri uitate", pe care l-a iniţiat când avea doar 15 ani. Opera sa se adresează oamenilor îndrăgostiţi de istorie şi de poveştile spuse de locuri prin care trecem, poate, zilnic, fără a le observa, însă. ROMÂNIATV.NET a stat de vorbă cu tânărul fotograf despre marea sa pasiune, şi anume fotografia şi explorarea urbană.
Marilena Vili
23 sept. 2013, 06:02
LOCURI UITATE din România, văzute prin obiectivul unui tânăr fotograf GALERIE FOTO

La vârsta de doar 15 ani, Petre a iniţiat proiectul „Locuri uitate”. Trei ani mai târziu, în jurul acestei idei s-a strâns o comunitate de peste 4.000 de oameni îndrăgostiţi de istorie şi de poveşti ale oraşelor României.

Până la vârsta de 18 ani, Petre Mărgineanu a explorat şi a documentat prin fotografiile sale peste 200 de spaţii – tuneluri, case abandonate şi acoperişuri – din Bucureşti şi din alte oraşe.

Cine este Petre Mărgineanu?

Este foarte ciudat să vorbesc la persoana a treia despre mine, uneori şi foarte amuzant. Propun să spun în mod direct cine sunt. Am 18, sunt elev la Colegiul Naţional Matei Basarab şi sunt pasionat de fotografie şi explorare urbană. Iubesc aventura şi adrenalina, iar în ceea ce priveşte fotografia, încerc să o împart cu toată lumea pe pagina mea de Facebook Locuri uitate.

Ce înseamnă fotografia pentru tine?

Fotografia pentru mine este o pasiune, este ceea ce vreau să fac pe viitor şi iubesc să fac asta. Prin fotografie imortalizez pentru totdeauna locurile prin care am fost, locuri ce se schimbă de la o zi la alta. Prin fotografie poţi arăta multor oameni cum a fost locul prin care trec aceştia astăzi.

Cum ai descoperit această pasiune?

Am descoperit-o întâmplător… Aveam o „săpunieră” (compactă) cu care făceam fotografii prin locurile pe care le vizitam şi mi-am dat seama că îmi trebuie ceva mai bun, un DSLR. Când am văzut ce poate acest aparat, mi-am dat seama că asta vreau să fac pe viitor.

Ce ai studiat şi cum ai ajuns să te ocupi de fotografie?

Nu am studiat nimic. La început am învăţat totul singur, ulterior l-am întâlnit pe Radu Sandovici care m-a învăţat şi mă învaţă în continuare. Datorită lui am descoperit multe lucruri şi mi-am dat seama că asta vreau să fac pe viitor.

Cum îţi alegi locurile pe care le fotografiezi?

Câteodată merg pe stradă şi observ o clădire abandonată. Dacă am oportunitatea de a intra în ea, de ce să nu o fac? Alteori găsesc pe wikimapia anumite zone abandonate sau aud de la diverşi prieteni despre ele. În general, totul este spontan.

Ce fotografie, din cele făcute de tine, îţi place cel mai mult? Ai un fotograf preferat?

În acest moment fotografia mea preferată este cea de la Castelul Bethlen, o cameră cu o arhitectură specială. Nu cred că am un fotograf preferat.

Dacă ai putea să fotografiezi un moment din viaţa ta, care ar fi acela?

Fiind microbist, mi-ar placea să fotografiez prima mea intrare pe o arenă de fotbal, mai precis pe fostul stadion Lia Manoliu. Mergeam când eram mic acolo, însă nu mai îmi amintesc decât din spusele mamei că eram foarte bucuros când ajungeam pe stadion.

Există un loc în care ţi-ai dori să faci fotografii?

Mi-ar plăcea foarte mult să fac fotografii în multe locuri din lume. Poate cele mai interesante pentru mine sunt Pripyat (un oraş abandonat din nordul Ucrainei n.r.) şi tunelurile din Paris. Poate într-o zi voi ajunge şi acolo, cine ştie…

Foloseşti tehnici de prelucrare a fotografiilor?

Mai mult sau mai puţin. În general folosesc Photoshop sau Lightroom. După părerea mea sunt cele mai bune programe de prelucrare.

Fotografia reprezintă pentru tine pasiune sau meserie? Se poate trăi în România din fotografie?

Fotografia pentru mine reprezintă o pasiune, în viitor poate fi şi meserie. După părerea mea în România nu poţi trăi din fotografie, deoarece fotografia nu este atât de cumpărată.

Fiind un adolescent atunci când ai iniţiat proiectul „Locuri uitate”, cum te-ai descurcat? Ţi-a fost cineva alături?

Am făcut totul singur, de la prelucrarea site-ului până la fotografii şi articole. Astfel mi-am dezvoltat anumite capacităţi şi mi-am dat seama că pot face singur multe lucruri. În anumite cazuri, în ceea ce priveşte construirea unui site, îmi întreb prietenii care se pricep la asta, iar ei mă ajută cu plăcere.

Cum ai reuşit să formezi această comunitate cu mii de oameni?

M-am gândit că ceea ce văd eu, de ce să nu arăt şi altora. Astfel 4.000 de oameni, pasionaţi de istorie, de fotografie şi de adrenalină şi-au făcut loc pe pagina mea comentând şi share-uind fotografiile pentru a arăta şi altora locurile uitate.

Ce planuri de viitor ai? Ce proiecte fotografice viitoare ai?

Nu ştiu, eu sunt un tip foarte spontan. Deocamdată am o expoziţie pe strada Vasile Conta, nr. 18, la pub-ul „Have a cigar”, unde am primit la vernisaj aproape 100 de persoane. În viitor voi face tot fotografie şi sper să ajung mult mai sus decât sunt acum.

Ce sfaturi le-ai da celor care vor să se apuce de fotografie, dar nu ştiu cum să înceapă?

Pentru început ar fi achiziţionarea unui aparat de fotografiat. Multă răbdare şi puţină pasiune ar rezolva multe probleme. Începutul este distractiv, uimitor şi îţi dai seama câte poţi scoate cu un aparat foto. Răbdarea şi ambiţia sunt cele mai importante!

ROMÂNIATV.NET şi Petre Mărgineanu vă prezintă câteva fotografii cu „locuri uitate” din România. Vezi GALERIA FOTO

Vezi şi IMPRESIONANTA fotografie care îţi va ÎNSENINA ziua: Peisajul este DIVIN

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Ucraina autorizează folosirea modulului de luptă Wolly în conflictul cu Rusia
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina