Ţara sau mai bine zis o parte din acest stat nordic nu mai are nevoie să măsoare timpul în sensul tradițional al termenului.
Este vorba despre locuitorii unei mici insule din Norvegia, care se bucură de 69 de zile de lumină neîntreruptă pe parcursul verii.
În anul 2019, locuitorii insulei Sommarøy au depus o cerere, prin care solictă că vor putea, pur și simplu, să renunțe în zonă la timp, așa cum îl știm, în sens tradițional, pentru că insula se află foarte aproape de Cercul Polar Arctic. Astfel, este aproape în permanență zi în timpul verii și noapte iarna.
Petiția arată faptul că nu are sens să se împartă ziua în 24 de ore, în momentul în care există luminozitate la orice oră și, mai mult, chiar soare noaptea.
„Dacă vrei să îți vopsești casa la două dimineața, este în regulă. Dacă vrei să faci o baie la patru dimineața, o poți face oricând. Aici, nu este ciudat ca oamenii să stea în fața casei în miez de noapte, să bea cafea și să discute. La urma urmei, dacă este vară și soarele răsare o dată, toată lumea știe că va rămâne sus pentru o vreme”, conform site-ului Good, care îl citează pe bărbatul ce a avut ideea scoaterii sincroizării cu fusul orar din lumea „normală”.
Însă autoritățile locale par să fie mai puțin încântate de această idee, deoarece lipsa unui sistem, chiar formal, de măsurare a timpului, ar duce la o perturbare mare a felului în care sunt, de exemplu, deschise magazinele sau la modul cum se desfășoară orele de școală sau orarele de transpor.
Acest fenomen petrecut în insula Sommaroy este posibil deoarece Soarele răsare și apune o singură dată pe an în Arctica și Antarctica. În aceste zone oamenii trăiesc ori în lumină constantă, ori în întuneric permanent.
Una dintre cele mai dezvoltate țări din lume se confruntă cu un fenomen care i-a luat prin surprinde pe specialiști. În ciuda progresului economic și tehnologic de aici, peste 9 milioane de case au ajuns să fie nelocuite.
Una dintre cele mai evoluate țări, din toate punctele de vedere, trece printr-o etapă pe care nimeni nu a preconizat-o. În acest centru al dezvoltării și al progresului, milioane de case au rămas pustii. Problema se agravează de la o zi la alta, spun specialiștii.
Japonia, căci despre ea este vorba este ţara care se confruntă cu o problemă serioasă pentru care autoritățile caută intens soluții. În Țara Soarelui Răsare, milioane de case sunt date uite uitării și rămân nelocuite, deși au potențial și pot fi valorificate.
Casele care sunt abandonate se află, de obicei, în zonele rurale ale Japoniei. Acestea poartă numele de ”akiya”, iar recent, s-a observat faptul că fenomenul a început să fie prezent și în marile orașe ale Japoniei.
Case pustii au început să fie și în Tokyo sau Kyoto. Cele mai recente date demografice arată că populația Japoniei a scăzut în ultimii ani cu 800.000 de persoane. Cifra este una uriașă, având în vedere că această țară nu se confrunta cu astfel de probleme. O a doua explicație pentru acest fenomen este îmbătrânirea populației.