Ion a stat în Peştera cu Oase de aproape 40.000 de ani. Imun la bruştele schimbări climatice, devastatoarele confruntări militare şi ameţitoarea evoluţie a societăţii, Ion a cunoscut totuşi celebritatea după 40 de milenii, când a fost găsit în această peşteră din Munţii Aninei. Ion este de fapt o mandibulă, cea mai veche rămăşiţă de homo sapiens din Europa, descoperită până în prezent.
Citeşte şi 5 locuri misterioase din Romania
Descoperirea a fost făcută în anul 2002, de către un grup de speologi din Timişoara, iar procedura datării cu Carbon 14 a relevat faptul că este maxilarul îi aparținea unui bărbat cu vârsta de 35-40 de ani, este vechi de aproximativ 40.000 de ani calendaristici. Astfel, maxilarul este cu 2.000 de ani mai vechi decât osemintele descoperite în Spania şi care, până acum, au fost considerate cele mai vechi din Europa. Ulterior, au mai fost descoperite aici şi craniul unui adolescent între 14 şi 16 ani, denumit mai apoi „Vasile”, dar şi un os din zona tâmplei, denumit „Maria”.
Citeşte şi România, în topul destinaţiilor turistice în 2015
Peştera cu Oase este situată în sistemul carstic al Văii Minișului, pe versantul drept al acesteia, cuprinsă între Peştera Plopa şi Ponor. Este alcătuită din aproximativ 12 galerii, însă reţinem aici Galeria Culcuşurilor, Panta Strămoşilor şi Sala Mandibulei. Oasele umane au fost descoperite în Sala Mandibulei şi Panta Strămoşilor.
Peştera cu Oase este închisă circuitului turistic, iar secretul asupra locaţiei şi a altor elemente legate de această peşteră a fost aplicat în primul rând din pricina căutătorilor de comori. Locul unde este situat cu exactitate acest important obiectiv ştiinţific este cunoscut momentan doar de către unii oameni de ştiinţă: antropologi, arheologi şi speologi. Cu aproximaţie se ştie că este nu departe de Anina, la câţiva kilometri în nordul oraşului, pe partea stângă a Drumului Naţional 58, de la Anina spre Reşiţa.