Locurile de cazare de pe Valea Prahovei şi pensiunile din zonele rurale sunt deja ocupate integral pentru vacanţa de Paşte

Cele mai căutate zone pentru petrecerea Sărbătorilor Pascale rămân şi în acest an cele rurale, pentru pensiunile tradiţionale, staţiunile balneare, dar şi zone precum Valea Prahovei, Rucăr-Bran, Bucovina şi Maramureş, locurile de cazare fiind deja ocupate aproape integral, unele chiar de la începutul anului.
Iulian Tudor
26 mart. 2017, 08:04
Locurile de cazare de pe Valea Prahovei şi pensiunile din zonele rurale sunt deja ocupate integral pentru vacanţa de Paşte

În ceea ce priveşte tarifele, un pachet cu trei nopţi cazare la un hotel de trei stele de pe Valea Prahovei, cu demipensiune şi masa festivă de Paşte, costă 1.250 de lei.

„Cei mai mulţi români petrec Paştele în România. Sunt foarte căutate pensiunile din Rucăr-Bran, Valea Prahovei, sunt ocupate toate, unele încă din ianuarie, de asemenea, cele din nordul Moldovei sunt rezervate de mult, Bucovina. Pe litoral sunt deschise numai câteva hoteluri. Şi staţiunile balneo au căutare, de exemplu Băile Felix este o destinaţie foarte vândută”, a declarat pentru News.ro preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

El spune că se vinde ce este bun şi ieftin, dar şi locurile foarte scumpe, „problema” fiind la ofertele medii.

Agenţiile de turism au însă în ofertă pentru perioada de Paşte şi destinaţii externe, precum Bulgaria, Grecia, Portugalia ori croaziere pe Mediterană sau vacanţe exotice în Dubai sau Zanzibar.

Tariful mediu al unui sejur într-o destinaţie europeană este de aproximativ 650 de euro pentru două persoane, în timp ce preţul unui pachet pentru o vacanţă exotică poate ajunge şi la 4.000 de euro.

Cea mai ieftină destinaţie pentru vacanţa de Paşte este însă Bulgaria, unde un pachet la un hotel de patru stele din Sunny Beach costă numai 75 de euro, având inclusă cazarea trei nopţi, la all inclusive.

Preşedintele ANAT afirmă că aproximativ 5.000 de români îşi vor petrece vacanţa în Bulgaria de Paşte.

„Se vinde mult Bulgaria. În perioada de early-booking au fost reduceri de până în 30%. Reduceri sunt şi acum în martie, dar de până în 15%. Estimăm că aproximativ 5.000 de români merg în Bulgaria în vacanţa de Paşte. Marele avantaj este că sunt ortodocşi, ca noi, au piscine acoperite, turiştii au cu ce să-şi ocupe timpul”, a precizat Burcea.

El a adăugat că touroperatorul pe care îl conduce, Paralela 45, a inclus oferte pentru vacanţa de Paşte în Antalya (Turcia), dar şi Portugalia şi Dubai.

La rândul său, prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, spune că românii aleg să petreacă în stil tradiţional, astfel că turismul rural este cel mai cautat.

„Este o sărbătoare de reîntoarcere la tradiţii. Cele mai căutate zone sunt Rucăr-Bran, Sibiu, Maramureş, nordul Moldovei, unde este dezvoltat turismul rural. În jur de 40-50% din locurile scoase la vânzare sunt deja ocupate. Mai sunt ofertele făcute de hoteluri în zonle accesibile şi tradiţionale, de exemplu Valea Prahovei, care va fi plină, ca de obicei.

El a menţionat că şi sectorul balnear e căutat, precum Valea Oltului, Băile Felix, Covasna.

De Paşte, românii pleacă de regulă într-o minivacanţă de trei zile.

„O familie cheltuie cam 300 de lei pe zi, doar pe mâncare şi cazare, la care se adaugă transportul, circa 200 de lei. Deci o familie ar putea cheltui circa 1.200 lei de Paşte”, adaugă oficialul FPTR.

La Băile Herculane, tarifele ajung la 185 lei pe noapte, pentru cazare cu demipensiune şi masa festivă.

În străinătate, românii pleacă de Paşte în Grecia sau Bulgaria, la Albena şi Nisipurile de aur, că sunt mai aproape, unde cererea românilor este pentru hoteluri de patru stele, cu all inclusive, care costă în medie 100 euro pe zi pe cameră, punctează Răducan.

Hotelurile de pe Valea Prahovei sunt aproape pline deja, pentru minivacanţa de Paşte.

„La noi, locurile de cazare sunt ocupate deja de o lună. Un pachet pentru trei nopţi cazare costă 1.250 lei, la trei stele, şi 1.850 lei la patru stele, cu demipensiune şi masa de Paşte. Avem şi programe cu muzică, iar în noaptea de Înviere le oferim turiştilor pască, ouă roşii şi cozonac când se întorc de la biserică. Pe litoral deschidem abia de 1 mai”, a declarat pentru News.ro Andreea Achiţei, reprezentant al Voila Hotels, un grup care administrează 11 hoteluri pe Valea Prahovei şi pe litoral.

De asemenea, reprezentanţii Tarom Tours, agenţia de turism a transportatorului aerian naţional, spun că pachetele pentru vacanţa de Paşte cu destinaţia Atena, cele mai ieftine din oferta companiei, s-au vândut deja.

„Pentru vacanţa de Paşte mai avem oferte în Salonic, de la 280 de euro de persoană, cu trei nopţi cazare şi mic dejun la un hotel de trei stele, fiind incluse şi biletele de avion. Pachetele pentru Praga, cu aceleaşi servicii, pornesc de la 303 euro de persoană, în timp ce minivacanţa de Paşte la Paris ajunge la 464 de euro de persoană. Pachetele pentru Atena erau la 215 euro, s-au dat deja”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Tarom Tours.

Oficialii touroperatorului Aerotravel spun că o familie formată din doi adulţi şi un copil de până în şapte ani poate petrece minivacanţa de Paşte pe Valea Prahovei cu aproximativ 260 euro, tarif care include cazare trei nopţi cu mic dejun (în unele cazuri chiar şi prânzul), cina în noaptea de Înviere şi masa pascală pe 16 aprilie. Pentru patru nopţi, tarifele cresc cu sume cuprinse între 50 şi 100 de euro.

„Tariful mediu al unui sejur într-o destinaţie europeană este de aproximativ 600 – 650 euro pentru două persoane, incluzând biletele de avion şi cazare cu micul dejun”, a declarat pentru News.ro directorul general Aerotravel, Antonio Niţu.

Tarifele pentru sejururi în afara ţării variază foarte mult în funcţie de momentul în care s-a realizat rezervarea, deoarece preţul biletelor de avion creşte cu cât data achiziţiei este mai apropiată de data plecării.

Compania are în fiecare an solicitări inedite de vacanţă, indiferent de perioadă.

„Pentru perioada pascală din acest an, as menţiona, printre altele, un sejur în Zanzibar şi altul în Dubai, fiecare în valoare de aproximativ 4.000 euro, tarif ce include bilete de avion, cazare cu mic dejun şi activităţi în destinaţie. Pentru iubitorii de croaziere, o croazieră de şapte nopţi cu îmbarcare şi debarcare în Civitavecchia (Roma), tariful este de 1.029 euro de persoană pentru un loc în cabină cu balcon şi taxele portuare incluse”, spune Niţu.

Un pachet „high-end”, pentru cei care doresc servicii de excepţie într-un resort de lux din Tirol, de exemplu, depăşeşte 10.000 euro.

„Turiştii care merg în vacanţa de Paşte au un venit peste medie. Ei petrec un concediu în afara ţării (sejur de şapte nopţi sau croazieră) şi un city-break într-o destinaţie europeană în fiecare an. La aceste ‘ieşiri’ se adaugă, de multe ori, şi călătoriile de afaceri în Europa, America sau Asia pe care le întreprind în calitate de antreprenori sau angajaţi, achiziţionate prin divizia noastră de business travel”, adaugă Niţu.

Directorul general al agenţiei La Piovra Turista, Dan Anghelescu, spune că, în afara ţării, românii merg de regulă în ţări ortodoxe, Grecia, Bulgaria sau Serbia.

„În Bulgaria, la patru stele în Sunny Beach, poţi plăti pentru un pachet 75 de euro, unde intră trei nopţi cazare, cu all inclusive, dar nu găseşti acest preţ şi în România, nici măcar doar pentru cazare cu mic dejun. Iar biletul de autocar este 30-40 de euro de persoană. Totodată, daca achiziţionezi un pachet all inclusive în Bulgaria, ei dau şi masa festivă”, a declarat pentru News.ro Anghelescu.

El afirmă că, datorită faptului că Paştele catolic cade în aceeaşi zi, există o creştere a cererii faţă de anii anteriori pentru city-break-uri în acea perioadă. Acestea nu au însă incluse masa de Paşte şi nici tururi la biserică.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Ilie Bolojan a discutat cu Antonio Costa despre sprijinul pentru Ucraina și securitatea regională
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar