Sute de tineri şi-au găsit joburi sezoniere la malul mării. Patronii au angajat tineri pe posturi de ospătar, ajutor de bucătar, salvamar sau recepţioneri.
„Cu toate că nu am luat Bac-ul, patronul nu a spus nimic. E mulţumit de mine, muncesc foarte bine”, spune un absolvent de liceu.
„Îmi place aici pe plajă. După ce termin aici, la toamnă o să mă apuc de învăţat şi o să dau BAC-ul. Dacă nu, o să-l dau iar şi vin iar să muncesc pe plajă”, spune un alt băiat.
Alexandra Anastasie este din Vaslui. Este al doilea an în care renunţă la distracţia din vacanţa de vară ca să lucreaze ca ospătar într-un restaurant din Mamaia. „Aici îmi oferă cazare şi mâncare, deci avem siguranţă. Reuşesc să strâng şi un bănuţ. Aici nu am pe ce să cheltuiesc banii”, spune tânăra.
Ca Alexandra, alte câteva sute de tineri şi-au găsit un job sezonier. „Lucrez de cinci ani. Îmi câştig banul meu, la facultate îmi plătesc ce am de plătit. E foarte bine şi chiar se găseşte pe timp de vară un loc de muncă”, spune o studentă.
Tot tinerii sunt şi cei care ne salvează din valurile învolburate.
Un tânăr care lucrează pe litoral poate câştiga între 300 şi 700 de euro lunar.
„Un salariu poate pleacă de la 300 de euro şi poate să ajungă la 600 -700 de euro, vorbim de salarii nete. Pe lângă salariu, mai oferim cazare cu titlu gratuit şi cele 3 mese pe zi”, a spus Nicolae Bucovala, hotelier.
Pe lângă salariu, dacă sunt amabili, tinerii reuşesc să mai strângă zilnic câteva zeci de mii de lei din bacşiş.