Locurile din capitală unde parcarea unui SUV va costa 18 euro pe oră! Această măsură face parte din planurile primăriei Parisului de a reduce poluarea aerului și de a stopa schimbările climatice.
Citește și Capitala europeană unde circulația mașinilor pe timpul nopții va fi interzisă de la 1 iunie
Ținând cont că locuitorii Parisului conduc în mare parte mașini grele și poluante, autoritățile au organizat duminică un referendum în care 54,6% dintre cetățenii care s-au prezentat la urne, au votat în favoarea taxelor speciale de parcare pentru SUV-uri.
„Parizienii au făcut o alegere clară… vor urma alte orașe”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo, care a adăugat că siguranța rutieră și poluarea aerului au fost motivele cheie ale organizării referendumului.
Potrivit primarului orașului, noile tarife de parcare ar putea intra în vigoare la începutul lunii septembrie. Astfel, costul parcării pe stradă pentru un SUV sau mașină 4×4 va crește la 18 EUR pe oră în centrul Parisului și la 12 EUR pe oră în restul orașului.
Aceste tarife se vor aplica vehiculelor cu o greutate mai mare de 1,6 tone cu motor cu combustie, vehiculelor hibride, dar și vehiculelor electrice care cântăresc mai mult de două tone.
Reprezentanții primăriei spun că aceste tarife nu se vor aplica parcărilor destinate rezidenților din Paris.
„Rezultatul votului este o victorie pentru calitatea vieții locuitorilor din Paris. Prezența acestor monștri pe roți nu mai e dorită pe străzile noastre” a declarat Tony Renucci, directorul grupului de mediu pentru calitatea aerului Respire.
În 2023, autoritățile din capitala Franței au organizat un vot similar cu privire la interzicerea trotinetelor electrice de închiriat, devenind prima capitală europeană care ia o astfel de măsură. Prezența la vot a fost de 103.000 de persoane, aproximativ 7% dintre alegătorii înscriși, mai mare decât la votul pentru SUV-uri.
De când a preluat mandatul de primar al Parisului, Anne Hidalgo a crescut presiunea asupra șoferilor prin creșterea costurilor de parcare și interzicerea treptată a vehiculelor diesel, extinzând în același timp rețeaua de piste pentru biciclete din capitala aglomerată. În plus, în ultimii ani a fost redus numărul de locuri de parcare pe stradă pentru a-i face pe șoferi să folosească parcările subterane.
Citește și Un oraş din România, în finala pentru titlul de Capitala verde europeană