Locurile din România care îţi taie răsuflarea. Nu te-ai fi gândit niciodată că poţi să găseşti peisaje rustice asemănătoare celor din Elveţia chiar la noi în ţară. Vă prezentăm şase dintre cele mai frumoase sate din România, perfecte pentru o escapadă de weekend.
Citeşte şi Cele mai frumoase insule din Grecia. Ce locuri spectaculoase putem vizita în această vară
Primul pe listă este satul Şirnea din judeţul Braşov. Acesta se află la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România.
Trebuie să ştiţi că în fiecare an, pe 25 octombrie, are loc Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor). Atunci, copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru.
Cei care aleg ca destinaţie de vacanţă acest sat au ce vizita. Pe lângă lăcaşurile de cult din apropiere, turiştii mai pot vizita Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.
Dacă v-am convins de frumuseţea locului, trebuie să ştiţi că preţurile la cazări încep de la 50 de lei şi pot ajunge până la 100 de lei. Proprietarii de pensiuni pun la dispoziţia clienţilor grătar, camere cu Tv prin satelit, wi gratuit şi – poate cel mai important într-o sejur de relaxare – vedere la munte.
Un alt loc de poveste este satul Pleşa. Deşi se află în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, este locuit exclusiv de polonezi.
O noapte de cazare aici costă între 100 de lei şi 400 de lei, potrivit businessmagazin.ro.
Ciocăneşti este un alt sat cu peisaje care îţi taie răsuflarea. Este aşezat pe Valea Bistriţei, pe drumul care uneşte Moldova cu Maramureş. La intrare în sat vei găsi o pnacartă pe care vei citi „Sat Muzeu”. Acesta este unul dintre puţinele sate româneşti care au reuşit să-şi păstreze armonia arhitecturală. Aici vei găsi şi case încondeiate. Acestea sunt de o frumuseţe rară.
Cei care ale acest sat, pot vizita Casa Muzeu Leonida Ţăran, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale. Tradiţia caselor încondeiate a luat naştere în 1950, dintr-un gând al unei doamne din familia Ţăran, care, în momentul când a vrut să schimbe culoarea casei, şi-a dorit ca la pereţii clădirii “să se uite şi Luna şi Soarele”, potrivit unui reportaj din Jurnalul Naţional.
O noapte de cazare costă între 60 şi 70 de lei.
Satul Viscri l-a cucerit deja pe prinţul Charles şi a devenit cunoscut în întreaga lume. Acesta adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.
Dacă ajungi aici nu trebuie să ratezi supa de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile. O noapte de cazare costă cel puţin 90 de lei şi ajunge până la 200 de lei.
Botiza se află în inima Maramureşului, pe Valea Izei. Acest ţinut de poveste este locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată.
Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha. Pe lângă peisajele desprinse din basme, turiştii pot vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza.
Preţurile la pensiunile din zonă sunt cuprinse între 60 şi 120 de lei.
Rimetea este un alt sat de poveste. Situat în Transilvania, acesta este mărginit de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.
Pasionaţii de escaladări şi de sporturi aeronautice trebuie neapărat să ajungă pe aceste meleaguri. Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. De asemenea, cei care ajung aici nu trebuie să rateze Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sec. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.
Mai poţi trece şi pe la Muzeul Etnografic, Moara de Apă (datează din 1275), Biserica Unitariană (construită în secolul al XVII-lea), Piatra Secuiului (mai e numită şi Uriaşul Culcat pe Spate, pentru că noaptea arată ca un uriaş culcat pe spate) şi aşa-numitele morminte din stâncă, unice în România.
Pentru o noapte de cazare în zonă vei plăti între 90 şi 200 de lei.
Citeşte şi GRECIA VACANȚE 2021. Care sunt cele mai frumoase plaje din Grecia. Imagini spectaculoase!