Potrivit unui studiu recent realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), la nivel naţional numărul studenţilor care învaţă în facultăţile de stat este de aproape cinci ori mai mare decât numărul locurilor în cămine.
Universitatea din Bucureşti a oferit, de exemplu, anul acesta, aproximativ 5.300 de locuri în căminele proprii – Grozăveşti, Pallady, Kogălniceanu, Măgurele, Tei, Panduri, Fundeni sau Stoian Militaru -, potrivit site-ului universităţii. Însă pentru obţinerea unui loc la cămin studenţii trebuie să locuiască la peste 20 de kilometri de sediul facultăţii ale cărei cursuri le urmează, să aibă medie mare, iar cei care au avut cazare şi în anul precedent sunt în avantaj pentru că au continuitate.
Tarifele de cazare în aceste cămine se ridică undeva la 115 – 130 de lei pe lună pentru studenţii la buget şi între 250 şi 265 de lei pentru cei la taxă. Sunt camere cu câte două, trei sau chiar patru locuri, iar căminele sunt mixte.
Cei 200 de lei pe lună nu înseamnă nimic pentru unii studenţi veniţi din alte oraşe ale ţării să studieze în Bucureşti şi au unde să locuiască. Astfel că, având unele avantaje, precum domiciliul în afara Capitalei, notele mari, continuitatea, îşi obţin locul la cămin şi îl vând apoi, „la neagru”, cu 1.000 – 1.500 de lei.
Anunţurile de pe Facebook se împart între cereri şi oferte, iar preţurile nu scad sub 1.000 de lei. Chiar şi locurile obţinute pe baza dosarului social sunt vândute.
Cei care le vând consideră că în felul ăsta fac un bine pentru ambele părţi: pentru studentul care nu a reuşit să-şi obţină locul pe propriile puteri, dar şi pentru ei, câştigând bani.
„Îl vând, pentru că eu nu stau la cămin, mă gândesc că te ajută şi pe tine, na, dacă zici că nu ai reuşit să-l iei din cauza restanţelor. Aş fi vrut 1.500 de lei, dar las la 1.200 de lei, dacă îţi e ok”, a spus o studentă care voia să-şi vândă locul din Panduri.
Potrivit metodologiei de repartizare a locurilor la cămin, acestea sunt nominale, iar cei care sunt prinşi că îşi vând locurile nu mai au drept de cazare pe toată durata studiilor universitare.
Însă tinerii au găsit şi soluţii, prin schimbarea pozelor de pe legitimaţie.
În ceea ce priveşte căminele private, studenţii găsesc locuri cu 525 de lei pe lună, în camere cu trei sau patru paturi, cu toate utilităţile incluse, dar pot ajunge şi la sume exprimate în euro: în jur de 250 – 300 de euro într-o cameră de o singură persoană sau de două persoane, de 15 sau 20 de metri pătraţi, dar ajunge şi la 500 de euro pentru o cameră de 40 de metri pătraţi pentru o persoană, toate utilităţile fiind incluse în aceste preţuri.