Locurile în română la noua facultate a UMF din Târgu Mureş sunt la o specializare ce se desfiinţează

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţine că locurile care ar urma să fie oferite pentru studiu în limba română la noua facultate a UMF, ce ar urma să fie înfiinţată prin hotărâre de guvern, sunt la specializarea Moaşe, care se desfiinţează.
Romania TV
19 mart. 2012, 18:06
Locurile în română la noua facultate a UMF din Târgu Mureş sunt la o specializare ce se desfiinţează

Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nimeni din conducerea universităţii nu a fost consultat când instituţia a fost trecută ca având caracter multicultural şi multilingv în Legea educaţiei, fără ca aceste noţiuni şi implicaţiile lor să fie explicate, potrivit Mediafax.

„Aici a intervenit primul abuz politic. Nimeni nu ne-a consultat dacă suntem de acord ca universitatea să fie în nomenclatorul universităţilor multiculturale şi multilingve. Atât timp cât nu se defineşte noţiunea de multiculturalitate, ce înseamnă, care sunt consecinţele, ce trebuie să respectăm noi, ca şi universitate, este foarte greu să acceptăm noi, membrii UMF Târgu Mureş, această noţiune, pe care n-o cunoaştem – ce conţine în esenţă. Nu cred că poate hotărî în numele nostru cineva din afară, şi anume o persoană politică. Aşa ceva nu este de îngăduit”, a spus Copotoiu, adăugând că astfel nu se respectă „cerinţa elementară” din Constituţie şi Legea educaţiei referitoare la autonomia universitară.

El a arătat că locurile care ar urma să fie oferite în română la noua facultate a UMF Târgu Mureş – care ar fi înfiinţată prin hotărâre de guvern – sunt la o specializare care se desfiinţează – Moaşe, unde jumătate din cele 25 de locuri care ar urma să fie scoase la concurs sunt în română şi jumătate în maghiară.

Specializarea Moaşe este în desfiinţare, pentru că a fost autorizată provizoriu şi trebuia să facem dosar de acreditare. Dosarul nu s-a mai făcut. Cine era responsabil de dosarul pentru acreditarea la Moaşe a refuzat să înainteze dosarul ministerului, pentru acreditare – am aflat asta după o jumătate de an. Deci e în desfiinţare, din anul acesta nu se mai dă admitere”, a spus Copotoiu.

El a precizat că responsabilul cu dosarul de acreditare pentru specializarea Moaşe este prodecanul de la Medicină Generală, adică Szabo Bela.

Rectorul a arătat că i-au fost aduse la cunoştinţă, recent, o serie de plângeri ale studenţilor, cazurile urmând să fie analizate în Comisia de etică şi disciplină a universităţii.

Sunt voci printre studenţi că nu doresc să studieze la UMF Târgu Mureş din cauza comportamentului unor cadre maghiare faţă de studenţi. Au venit studenţi, au depus mărturie, sunt cadre universitare maghiare care, în grupele mixte, se ocupă şi vorbesc numai în limba maghiară, iar românilor li s-a spus «să învăţaţi limba maghiară ca să puteţi absolvi această universitate». Sunt mai mulţi, dacă e nevoie, vom da şi nume proprii. (…) Au zis să înveţe limba maghiară ca să poată să termine. Într-un caz s-a spus că «dacă vreţi să ascultaţi despre ce vorbesc, nu aveţi decât să învăţaţi limba maghiară»”, a spus el.

Potrivit sursei citate, „sunt cazuri particulare, răzleţe, la Anatomie patologică, Chirurgie II şi Cardiologie”.

„Ştie şeful de la disciplina de Anatomie patologică – ştie, pentru că i-am spus în Senat despre acel asistent, la Chirurgie se ştie şi la Cardiologie se ştie. Au venit studenţii şi mi-au spus şi îi vom chema la Comisia de etică şi disciplină. Vrem să vorbim cu ei – îi chemăm la această comisie să vedem şi depoziţiile dânşilor, uneori adevărul e undeva la mijloc”, a declarat Copotoiu.

Totodată, a spus el, studenţii străini, care învaţă în limba engleză, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiectul noii facultăţi a UMF Târgu Mureş, dat fiind că lor li se recunosc diplomele dacă provin de la facultăţi acreditate, nu care ar funcţiona cu autorizaţie provizorie.

Rectorul a adăugat că „prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară” la UMF Târgu Mureş.

S-a hotărât ca posturile scoase la concurs să fie jumătate – jumătate, pentru români şi pentru maghiari. Noi considerăm că acest lucru nu este corect şi dorim ca aceste posturi să fie scoase la concurs în funcţie de numărul de absolvenţi sau de candidaţi înscrişi la admitere. Dacă sunt 400 de maghiari şi 200 de români, să se scoată locuri pentru 400 de maghiari şi 200 de români. Şi, ceea ce este şi mai neplăcut, şi – zic eu – ilegal, admiterea o vedem să se facă conform valorii, şi nu pe apartenenţe etnice, adică admiterea la universitate să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor, şi nu pe serii diferite, români şi maghiari, pentru că se ajunge la situaţii neplăcute, şi anume la admitere candidaţi cu medii foarte mari de la o serie să nu intre la universitate şi alţii cu medii mici să intre. Exemplul cel mai elocvent este concursul de anul trecut, când la seria română s-a intrat cu 9,60, iar la seria maghiară cu 9,05. Au fost ani când s-a intrat invers. Acest lucru, indiferent că intră mai mulţi români sau maghiari, noi îl considerăm incorect şi dorim să se intre la UMF conform valorii individului”, a spus Copotoiu.

Rectorul a arătat că nu este de acord nici cu „discriminarea pozitivă” legată de finanţarea per student, subliniind că maghiarii învaţă în limba maternă, nu într-o limbă străină, ca să se justifice costurile mai mari.

„La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română. De ce? Pentru cadrele didactice maghiare predarea în limba maghiară nu este altceva decât folosirea limbii materne, nu fac niciun efort în plus de însuşire sau de predare, aşa cum nici românii, predând la limba română, nu fac niciun efort în plus pentru a învăţa limba română şi a preda. De ce finanţare dublă pentru studenţii maghiari”, a spus Copotoiu.

Rectorul a susţinut că „se doreşte ocolirea ARACIS” în ce priveşte înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş.

Legat de problema lipsei cadrelor didactice maghiare, rectorul a arătat că o facultate trebuie să aibă minim 70% din posturile de titulari ocupate, iar în prezent sunt doar 30% din posturi ocupate de cadre didactice maghiare la învăţământul în limba maghiară de la UMF Târgu Mureş. Pentru a se completa aceste posturi e nevoie de cadre didactice care să fie angajate ca titulare, cu carte de muncă la UMF Târgu Mureş, a spus Copotoiu.

El a arătat că există profesori asociaţi din Ungaria, care pot da concurs pentru posturile ce ar trebui asigurate, însă şi aceştia şi alţi doritori trebuie, în mod obligatoriu, conform legislaţiei, să îşi echivaleze diplomele de studiu în România şi să fie angajaţi cu carte de muncă la UMF Târgu Mureş.

Potrivit sursei citate, proiectul de HG dezavantajează atât românii, cât şi studenţii străini.

Egalitatea de şanse stipulată de legile europene nu se respectă, pentru că la noua facultate pe care se doreşte să o creeze românii nu se pot înscrie să studieze Medicina, pentru că la facultatea respectivă Medicina se învaţă numai în limba maghiară, deci este o îngrădire a drepturilor acelora care doresc să vină şi să înveţe în limba română, fie că sunt cetăţeni români, fie din afara României”, a conchis rectorul UMF Târgu Mureş.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9