Logan care merge cu apă a intrat în vizorul RAR. Prima maşină din România care merge cu apă a fost deja omologată. Invenţia care funcționează pe bază de apă şi hidroxid de sodiu, a intrat în vizorul RAR.
Reprezentanții Registrului Auto Român spun că sistemul acestui autovehicul nu înlocuiește motorizarea clasică și atrag atenția că producătorul original al vehiculului este de fapt din Italia, iar în România acesta are un site în care traducerile sunt realizate destul de prost.
„IMPORTANT: Nu înlocuim motorina cu hho, ci numai adaugăm-o pentru a o face arde mai bine. Dacă punem prea mult hidrogen, riscăm să anulați economiile, deoarece vom schimba raportul stoichiometric. De asemenea, trebuie să ne amintim că dacă amperajul crește prea mult, celula dincolo de hho va produce vapori de apă care vor anula avantajele gazului nostru”, se arată într-un anunț postat pe site-ul producătorului.
Potrivit producătorului italian, cel mai ieftin dispozitiv pentru motoare cu capacitate cilindrică până în 2000cc, costă în jur de 960 de euro, iar pentru motoarele mai mari costă 1.800 de euro.
În manualul autovehiculului există un capitol intitulat „NCH0S – New Compact Hydrogen System” în care este definit ca „un dispozitiv ecologic care permite obtinerea unei arderi complete și o creștere a puterii specifice si deci ale eficientei grație prezentei componentei hidrogen atomic (hidrină), ioni de oxigen și OH și reducerea emisiilor pentru aplicații pentru vehicule staționare și cu combustie internă” care ar funcționa atât cu benzină și motorină, cât și cu metan.
„Componentele unei astfel de instalații trebuie să fie omologate, iar montajul trebuie efectuat doar în ateliere autorizate în acest sens…Având în vedere faptul că prin montajul instalației de hidrogen sunt afectate mai multe sisteme verificate la omologarea inițială, este necesară reomologarea vehiculului, inclusiv refacerea anumitor încercări la sistemele impactate”, spun reprezentanții RAR.
Invenţia funcționează pe bază de apă şi hidroxid de sodiu, iar un plin ajunge pentru aproximativ 1500 km.
„Cu un plin al rezervorului, în jur de 50-60 de litri de motorină, pot face drumul din Baia Mare până la Constanța, dus-întors și din nou până la malul mării“, a declarat inventatorul pentru site-ul mesajul.ro.
Băimăreanul afirmă că a ajuns să aibă un consum de combustibul de aproximativ 2% și susține că doar cu 1 litru de apă plus hidroxid de sodiu a parcurs 10.000 de kilometri.
„Aparatul face hidroliza apei, realizează hidrogen care merge la galeria de admisie și oxigenul va ieși pe țeava de eșapament, scăzând poluarea. Hidrogenul dezvoltă prin ardere o putere calorică mai mare de șase ori față de oricare alt combustibil ca benzina, motorina sau GPL, în acest fel crescând și puterea motorului, scăzând consumul de carburant pentru că în ardere se folosește hidrogen“, a adăugat Florian Călăuz pentru sursa citată.
Florian Călăuz nu este singurul român care a înlocuit carburantul cu un produs mult mai ieftin. În urmă cu cinci ani, băcăuanul Gheorghe Bordeianu inventa un motor care funcţiona pe bază de hidrogen. Inginerul folosea drept combustibil pe maşina Cielo un amestec de apă, oţet și cola sau chiar urină.
Bordeianu și-a validat inveția la RAR în privința noxelor, iar rezultatele obținute au indicat emisii zero. Mașina utilizează benzină doar ca să pornească, ulteriorul motorul funcţionânnd pe baza amestecului pe bază de apă.
Performanțele maşinii Cielo care foloseşte drept combustibil amestecul de apă, oţet şi cola se apropie de cele ale maşinii lui Călăuz, cu trei litri de „combustibil“ automobilul inginerului din Bacău putând parcurge până la 5.000 de kilometri. Secretul autonomiei crescute este generatorul de ioni, care realizează procesul de separare a hidrogenului de oxigen, explică Gheorghe Bordeianu.