„Gabriela a fost o profesionistă, o valoare, o persoană dedicată profesiei. Din păcate, concluzia mea este că ea a salvat foarte multe vieţi şi, din păcate, pe ea nu a salvat-o nimeni. Este strigător la cer„, a declarat Cristian Ciortan, logodnicul asistentei Gabriela Camelia Harton, la România TV.
Partenerul de viaţă al femeii a mărturisit că aceasta şi-a exprimat de câteva ori îngrijorarea faţă de elicopterul cu care zbura la intervenţii.
„În momentul în care au schimbat elicopterul şi a apărut acesta de la Consiliul Judeţean mi-a semnalat de multe ori semne de îngrijorare. Mi-a spus că nici piloţii nu se simt foarte confortabil, că avionul nu era dotat„, a declarat bărbatul.
Asistenta Gabriela Camelia Harton, în vârstă de 38 de ani, şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de luni din staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa. Trupul asistentei a fost găsit abia marţi dimineaţă, în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la faţa locului.
Exact în ziua decesului, Gabriela Camelia Harton aflase că este însărcinată cu al doilea copil şi îi dăduse vestea şi logodnicului ei. În urma Gabrielei Camelia Harton a mai rămas o fetiţă de 9 ani.
„Este o moarte inutilă şi concluziile care vor urma investigatiilor ar trebui sa duca la eliminarea accidentelor de genul acesta. Nu exclud posibilitatea de a da statul in judecata. Un copil care era orfan de tata, a ramas acum orfan si de mama. Sper ca anchetele sa fie pertinente, serioase„, a mai spus iubitul victimei.
Citeşte şi: ELICOPTER SMURD PRĂBUŞIT. Câţi bani vor primi rudele victimelor
Ceilalţi trei membri ai echipajului – medicul Laura Vizireanu, fostă Vizitiu, pilotul Petre Cătuneanu şi copilotul Ginel Claudiu Crăcănel – au fost găsiţi pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopţii, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.
Citeşte şi: Elicopter SMURD prăbuşit în Mamaia. Incident la preluarea trupurilor de către rude VIDEO
Elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloţi şi doi paramedici, a decolat luni, la ora 16.07, de la Constanţa spre Tuzla, urmând procedurile de management al traficului aerian, potrivit informaţiilor furnizate de Romatsa. La Constanţa, elicopterul se afla pentru a alimenta.
În momentul decolării, condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste şase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3.000 de metri altitudine.
Elicopterul s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal. „La ora 16.17 a fost declanşată procedura de căutare şi salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanţul anunţat era de un supravieţuitor şi trei persoane dispărute, epava scufundată”, potrivit Romatsa.
Ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu, iar potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3.000 de metri, următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea.
Elicopterul SMURD a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro.
Pilotul elicopterului, comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, avea 47 de ani, era căsătorit şi avea un copil. El era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani şi absolvise Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135, potrivit MAI.
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 42 ani, era căsătorit şi avea un copil minor. Copilotul avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani.
Medicul Laura Vizireanu, de la SMURD Constanţa, avea 39 de ani, iar asistenta medicală, Gabriela Camelia Harton, 38 de ani şi lucra în cadrul SMURD din anul 2008.
Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată iniţial de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa şi internată în stare critică la secţia de terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu.
A doua persoană găsită, după peste trei ore de căutări, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu şalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbuşirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac şi apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul şi încercând repornirea inimii, însă fără rezultat.
A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopţii, şi în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat.
La aproximativ 12 ore de la prăbuşirea elicopterului SMURD, scafandrii au reuşit să găsească şi trupul celei de-a patra persoane care se afla în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată. Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la faţa locului.