Din cauza legislaţiei Uniunii Europene privind libera circulaţie, guvernul nu-i poate împiedica să se întoarcă în Marea Britanie, ceea ce au şi făcut, în masă, după circa trei săptămâni, a remarcat pentru ziarul londonez un proprietar de butic, Imad Habib. ‘S-au dus în vacanţa sponsorizată de guvern şi acum s-au întors. /…/ Dată fiind apropierea Crăciunului şi venirea în număr mare a turiştilor din Orientul Mijlociu la shopping, situaţia se va agrava. Unii /dintre cerşetori/ câştigă chiar foarte bine, mai ales afişând dizabilităţi artificiale. De ce să nu se întoarcă?’ – a întrebat retoric Habib.
Românca Boz Lăcrămioara Mihaela, de 23 de ani, care are acasă doi copii de şase şi nouă ani, a declarat pentru Evenind Standard că doarme şi cerşeşte în stradă de circa o lună. ‘Încercăm să facem rost de bani pentru mâncare, dar nu putem să ne angajăm. Eu aş vrea să lucrez ca menajeră’, a spus ea.
La rândul său, românul Roman Suraj, tot de 23 de ani, aflat la Londra împreună cu soţia sa gravidă, a afirmat că a dormi sub cerul liber în capitala britanică este mai bine ca acasă din cauza ‘crizei economice’ din ţară.
Nickie Aiken, de la consiliul orăşenesc din Westminster, a remarcat că se asistă ‘deja de câteva luni la o maree de vagabonzi est-europeni în centrul Londrei’ şi că înţelege ‘pe deplin frustrarea localnicilor şi a proprietarilor de afaceri’, dar ‘soluţia pe termen lung constă în oprirea cerşetorilor de profesie la graniţele Marii Britanii’. ‘Dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor UE nu se traduce prin a avea dreptul la un comportament antisocial în capitala europeană favorită’, a punctat aceasta.