„Avioanele Tornado ale Royal Air Force au efectuat sute de lovituri aeriene pentru a ajuta forțele irakiene să-i alunge pe jihadiștii SI din regiunea kurdă și din orașe precum Tikrit și Badji. Vrem să continuăm această operațiune și s-o prelungim până în martie 2017, durata de viață a escadronului numărul 12”, a declarat ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, la BBC.
Aceasta este a doua oară când Londra amână retragerea a opt avioane Tornado care își efectuează misiunea deasupra Irakului zburând de la baza lor din Cipru.
Inițial, avioanele Tornado trebuiau retrase începând din acest an și înlocuite cu avioane Typhon mai moderne. Dar aceasta era înainte ca deputații britanici să autorizeze în septembrie trecut efectuarea de lovituri aeriene în Irak și ralierea Londrei la coaliția internațională care luptă împotriva grupării Statul Islamic.
”Americanii și alți aliați au apreciat în mod deosebit contribuția avioanelor Tornado și de aceea vom menține escadronul Tornado încă un an”, a spus Fallon.
Prin urmare, avioanele Tornado vor mai mai opera încă un an și ar putea fi angajate și în Siria, dacă parlamentul dă curs cererii guvernului și votează în favoarea unei astfel de prelungiri în toamna următoare.
”Este ilogic ca avioanele noastre să se retragă la bază în timp ce celelalte țări (ale coaliției) își continuă zborurile pentru a se ocupa de poziții ale SI” în Siria, a afirmat ministrul britanic.
În septembrie 2014, parlamentul de la Londra a dat ”undă verde” doar pentru lovituri aeriene în Irak, nu și în Siria.
Coaliția condusă de SUA a întreprins zeci de lovituri aeriene în Irak și Siria în ultimele zile, încercând să slăbească forțele jihadiștilor care au cucerit largi teritorii în Irak și Siria în cadrul planurilor lor de a crea un califat.
Turcia a lansat și ea primele lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria în decurs de o săptămână și a început să-i bombardeze și pe militanții kurzi.