Agenţia de servicii secrete britanică Government Communications Headquarters (GCHQ) ar fi utilizat „capacităţi revoluţionare de colectare de informaţii” pentru a controla fluxul comunicaţiilor unor personalităţi care au participat la cele două reuniuni, conform unor documente care au ajuns în posesia publicaţiei The Guardian.
Acestea sugerează că serviciile de informaţii au instalat internet cafe-uri unde puteau intercepta comunicaţii şi monitoriza mesajele email şi apelurile telefonice transmise prin dispozitive Blackberry de către delegaţi. Agenţia a instalat un dispozitiv ce îi permitea să afle când delegaţii se contactau unii pe alţii şi a vizat mai ales anumite personalităţi, printre care ministrul turc de finanţe, potrivit aceleiaşi surse.
Computere sud-africane au fost de asemenea identificate ca făcând obiectul unei atenţii speciale, conform unuia dintre documente. Potrivit aceleiaşi surse, agenţia GCHQ a primit un raport de la omoloaga sa americană – National Security Agency (NSA)- cu privire la tentativele acesteia de a-l asculta pe preşedintele rus din acea vreme – Dmitri Medvedev – de a face un apel la Moscova prin satelit.
Conform unui document GCHQ datat în ianuarie 2009, ordinul de a aduna informaţii asupra delegaţilor G20 venea de la un nivel superior al guvernului, condus în perioada respectivă de premierul laburist Gordon Brown.
Edward Snowden, 29 de ani, care a lucrat pentru puternica agenţie americană de informaţii NSA, se ascunde în Hong Kong în timp ce Statele Unite ale Americii au deschis o anchetă împotriva sa, după dezvăluirile sale legate de un vast program secret american de supraveghere electronică.
Liderii G8 urmează să se întâlnească pentru două zile, începând de luni, la Lough Erne, în Irlanda de Nord, pentru întrevederi consacrate crizei siriene, evaziunii fiscale şi comerţului.