Dintr-un oraş olimpic în urmă cu o lună, Londra s-a transformat acum într-unul paralimpic. Spectacolul inaugural al Olimpiadei Paralimpice a debutat miercuri seara.
Torţa paralimpică a fost purtată prin ştafetă de 580 de persoane, pe o lungime de 150 de kilometri, până la stadionul olimpic din Londra. Cele patru flăcări aprinse pe cele mai înalte vârfuri de munte din Regatul Unit, din Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Anglia s-au unit apoi într-una singură, pe un stadion din oraşul Stoke Mandville, iar aceasta a fost adusă apoi la Londra.
Sportiva paralimpică Margaret Maughan a aprins cu torţa sa „cazanul” – mănunchiul imens, de peste 200 de petale, între care 166 poartă numele ţărilor participante la Olimpiadă – care va arde până la închiderea, în data de 9 septembrie, a acestei ediţii – a XIV-a, a Jocurilor Paralimpice.
Şeful Executiv al Comitetului Paralimpic, Paul Deihton promisese mai înainte că oaspeţii la Jocurile Paralimpice vor asista la organizarea celor mai mari şi mai incredibile Jocuri Paralimpice care au fost văzute vreodată şi că acestea vor fi la fel de reuşite ca şi Jocurile Olimpice.
Presa britanică scrie că la actuala ediţie a acestei Olimpiade este prezent un număr-record de 4.280 de sportivi paralimpici, din 166 de ţări de pe tot globul. Sportivii au fost cazaţi în satul olimpic, împreună cu 3.500 de oficialităţi ale delegaţiilor şi 1.225 de oficialităţi ale competiţiilor. Nu în ultimul rând, în satul olimpic sunt cazaţi şi 22 de câini-ghizi, special dresaţi să îi ajute pe paralimpici. Peste 2,4 milioane de bilete au fost vândute până acum.
România este şi ea reprezentată la această olimpiadă prin cea mai numeroasă şi puternică echipă de până acum.