În fruntea acestui clasament se află în acest an Londra, care depășește alte capitale considerate scumpe, precum New York și Paris, relatează lefigaro.fr.
O persoană care trăiește la Londra are nevoie de nu mai puțin de 112.800 de dolari pe an, capitala britanică remarcându-se cu o sumă anuală de două ori mai mare decât Sydney, Los Angeles sau Chicago, potrivit calculelor rețelei Savills. Podiumul este completat de New York și Hong Kong, urmate, în ordine, de Paris și Tokyo, unde ar fi nevoie de o sumă anuală între 70.000 și 78.000 de euro.
O surpriză o constituie orașul american San Francisco, numit și „City by the bay”, care a înregistrat o creștere de peste 15% a costului șederii. Acest progres îl plasează în fruntea clasamentului viitorului potențial al marilor orașe de pe glob. Și alte orașe sunt promițătoare din acest punct de vedere: Berlin și Dublin profită de dezvoltarea unor cartiere dinamice pentru a încuraja sectorul imobiliar și accede la statutul de „orașe internaționale”. În era digitală, cele două capitale europene rivalizează cu alți poli de atracție internaționali, foarte populari în rândul actorilor noilor tehnologii, informează Agerpres.
Ele nu sunt însă singurele care profită de îmbunătățirea economiei lor locale: Miami, Johannesburg și Mumbai au înregistrat și ele o creștere a prețului vieții, rămânând totuși la costuri imobiliare rezonabile (20.000 — 28.000 de euro). „Productivitatea din orașe și atractivitatea comerțului au un efect important asupra cererii și, prin urmare, a costurilor locuințelor”, arată Yolande Barnes, director la Savills.
După ce au înregistrat momentele lor de glorie în anii 2005-2011, unele orașe au scăzut ritmul. La Moscova și la Rio de Janeiro, spre exemplu, costul anual al vieții pentru o persoană activă a scăzut cu 9%, încheie lefigaro.fr.