Londra intenţionează să negocieze cu Bruxellesul o uniune vamală temporară

Londra intenționează să negocieze cu Bruxellesul o "uniune vamală temporară" după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a avea o "tranziție lină", a anunțat marți Ministerul britanic însărcinat cu Brexitul, citat de AFP și EFE, relatează Agerpres.
Filip Stan
15 aug. 2017, 11:39
Londra intenţionează să negocieze cu Bruxellesul o uniune vamală temporară

Guvernul britanic dorește să obțină o „perioadă de tranziție” cu UE în care Marea Britanie va menține o „legătură strânsă” cu uniunea vamală europeană, care permite libera circulație a mărfurilor, a subliniat ministerul, într-un comunicat.

„O abordare posibilă ar fi să avem o uniune vamală temporară între Marea Britanie și UE”, a apreciat ministerul britanic, adăugând că „pe durata acestei perioade de tranziție care va fi negociată cu Bruxellesul, Marea Britanie va încerca să negocieze noi acorduri comerciale ambițioase în întreaga lume”. O înțelegere cu privire la această perioadă de tranziție va oferi „timpul necesar (…) pentru a crea viitoarele noastre acorduri vamale”, potrivit ministerului britanic, care apreciază că aceasta ar oferi „o certitudine companiilor și capacitatea de a avea o tranziție lină”.

Întrebat de BBC, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că această perioadă de tranziție ar putea dura „ceva de genul a doi ani” și ar trebui să se încheie până la viitoarele alegeri legislative, prevăzute în 2022.

Numeroși experți au afirmat că va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă, negocierea unui nou acord comercial între Marea Britanie și UE înainte ca țara să părăsească blocul comunitar, în martie 2019. Dar aderarea Marii Britanii la uniunea vamală europeană împiedică negocierea de acorduri comerciale bilaterale. „Ar trebui să avem un aranjament care să ne permită să negociem (acorduri de liber-schimb), să le semnăm fără ca ele să poată intra în vigoare”, a susținut Davis.

Patronatul britanic a calificat drept „încurajatoare” propunerea executivului de la Londra. „Timpul trece și ceea ce contează acum este să oferim cât mai rapid posibil companiilor încrederea necesară pentru a putea continua să investească”, a declarat Josh Hardie, directorul adjunct al principalei organizații a angajatorilor, CBI.

Negocierile privind Brexitul au început în iunie cu trei aspecte-cheie: viitoarele drepturi ale cetățenilor europeni instalați în Marea Britanie, aspectul financiar al divorțului și chestiunea graniței irlandeze. Bruxellesul dorește să se înregistreze progrese în soluționarea acestor trei chestiuni înaintea oricărei discuții privind viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Întrebat despre costurile ieșirii Marii Britanii din UE, David Davis a dat asigurări că țara sa va respecta „orice obligație internațională veritabilă”.

Londra va publica miercuri poziția sa privind granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, în timp ce o nouă sesiune de negocieri este prevăzută la sfârșitul lunii august la Bruxelles.

Comisia Europeană a anunțat marți că studiază „cu atenție” propunerea Londrei privind înființarea unei uniuni vamale temporare, dar că va aborda chestiunea relațiilor post-Brexit abia după ce se vor fi făcut suficiente progrese pe tema „divorțului”, a relatat Reuters. „Vedem publicarea de către Marea Britanie a unei serii de documente de poziție ca pe un pas pozitiv în direcția începerii primei faze a negocierilor. Timpul se scurge și asta ne va permite să facem progrese”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european.

Pe de altă parte, în declarații făcute postului BBC, citate de EFE, David Davis a respins informațiile potrivit cărora ar exista diviziuni în interiorul guvernului Theresei May pe tema abordării negocierilor privind Brexit-ul. „Evident, există puncte de vedere diferite în legătură cu elementele acordului, pentru că miniștrii au interese specifice proprii”, a recunoscut totuși Davis.

„Ministerul Finanțelor este preocupat, evident, de City — centrul financiar al Londrei—, Ministerul Energiei și Strategiei Industriale este interesat de cercetare și industrie. (…) Liam (Fox, ministrul comerțului — n.r.) vrea să implementeze acorduri comerciale, iar treaba mea este să mă asigur că facem cu toții acest lucru într-un mod practic și negociat”, a insistat Davis.

Totodată, ministrul pentru Brexit și-a exprimat convingerea că, până în octombrie, nu va exista un acord între UE și Marea Britanie cu privire la factura pe care o va avea de plătit Londra pentru „divorțul” de blocul comunitar. Reuters amintește că UE dorește să ajungă la un acord cu privire la modul în care va fi calculată factura de divorț — care va fi plătită în euro — înaintea începerii discuțiilor cu privire la viitorul relațiilor Marii Britanii cu blocul comunitar post-Brexit.

„Vom discuta despre asta cu foarte, foarte mare grijă, așa că în această fază nu ne vom angaja, nu va exista o cifră până în octombrie sau noiembrie (…)”, a declarat Davis pentru BBC. Totodată, Davis a declarat că negociatorul șef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, este tot mai supărat cu privire la factura de divorț pe care trebuie s-o plătească Marea Britanie. Potrivit lui David Davis, Michel Barnier devine tot mai nervos în privința chestiunii legate de factura de divorț pe care Uniunea Europeană o vrea clarificată înaintea începerii negocierilor privind viitoarea relație a Marii Britanii cu blocul comunitar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație