UPDATE Cei doi au fost victima unei ‘tentative de omor prin administrarea unui gaz iritant’, a declarat Mark Rowley, fără să precizeze despre ce fel de substanţă este vorba. Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi duminică în stare de inconştienţă, dar fără răni vizibile, pe o bancă în centrul comercial Salisbury (sudul Angliei). Ambii sunt în prezent spitalizaţi în stare critică.
Autorităţile britanice anunţaseră anterior că au făcut progrese în ce priveşte identificarea ‘substanţei’ utilizate în presupusa otrăvire a fostului agent dublu şi a fiicei sale, un element cheie în ancheta privind acest caz, la originea unei escaladări la nivel de declaraţii între Londra şi Moscova.
‘Ştim mai multe (astăzi) despre substanţa folosită’, a declarat miercuri ministrul britanic de interne Amber Rudd, după o întâlnire a comitetului de urgenţă Cobra al guvernului britanic.
Chiar dacă acest caz a generat nenumărate ipoteze incendiare, ministrul de interne a lansat un apel la ‘calm’, subliniind că ancheta ‘va fi de lungă’ durată.
_____________
Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a anunţat miercuri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Cobra că Londra ştie mai multe despre substanţa utilizată într-o presupusă otrăvire a unui fost agent rus dublu şi fiicei acestuia şi a apreciat că ancheta va fi lungă, o şedinţă în legătură cu care Moscova a denunţat o campanie antirusă, relatează AFP, preluată de News.ro.
Amber Rudd a îndemnat la păstrarea ”sângelui rece”.
”Ştim mai multe despre substanţa utilizată, iar poliţia va face o declaraţie (miercuri) după-amiaza”, a declarat ea.
Guvernul britanic a convocat miercuri o reuniune de urgenţă, după presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, un caz care a provocat o reacţie dură a Moscovei, arătată cu degetul în acest caz.
”Această poveste a fost folosită încă de la început pentru a alimenta campania antirusă în presă”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
În pofida faptului că serviciile antiteroriste din cadrul Scotland Yard, care au preluat conducerea anchetei, au anunţat că studiază toate pistele, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a arătat cu degetul Moscova.
El a apreciat marţi, în faţa deputaţilor britanici, că acest caz aminteşte otrăvirea cu plutoniu-210 a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruse (FSB), la Londra, în 2010. O anchetă britanică a acuzat o responsabilitate a Moscovei.
”Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, Guvernul va răspunde în mod adecvat şi ferm”, a avertizat Johnson în faţa deputaţilor, după care a catalogat Rusia drept o ”forţă nefastă şi perturbatoare în multe aspecte”.
Denunând acuzaţii fără fundament, Zaharova a apreciat că ”această poveste va sfârşi ca de obicei – mai întâi acuzaţii fără fundament, apoi ei îşi vor păstra secretele şi nici jurnaliştii, nici populaţia şi nici politicienii nu vor şti ce s-a întâmplat cu adevărat”.