Lora şi Dan Badea au divorţat la notar, aşa cum fac tot mai multe cupluri în ultima vreme. Metoda este una foarte simplă şi rapidă, cei doi soţi având posibilitatea să se răzgândească în termen de 30 de zile de la depunerea actului.
Ce presupune divorţul la notar
Separarea pe cale notarială presupune o cerere de divorţ depusă personal de cei doi soţi, precum şi acordul lor asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea căsătoriei, precum numele de familie pe care să le poarte după divorţ sau modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, în cazul în care aceştia sunt părinţi, scrie avocatnet.ro.
Divorţul este reglementat de noul Cod Civil la Capitolul VII şi stabileşte că acesta poate avea loc în următoarele situaţii
– prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt;
– atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
– la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani;
– la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
În procedura de divorţ notarială, soţii se vor prezenta, personal sau prin mandatar având procura specială autentică, în faţa notarului public competent, în a cărui rază teritorială s-a încheiat căsătoria sau se află ultima locuinţă comună a soţilor, pentru a depune cererea de divorţ.
Cererea de divorţ se face în scris şi se semnează personal de către soţi sau prin mandatar în faţa notarului public competent. Aceasta cerere va cuprinde declaraţia soţilor ca au ori nu copii minori născuţi din căsătorie, din afara ei sau adoptaţi, acordul de principiu al ambilor părinţi cu privire la copii minori, în cazul în care aceştia există, precum şi învoiala acestora asupra numelui de familie pe care îl va purta fiecare dintre soţi după divorţ.
Cererea va fi însoţită de fotocopii de pe certificatele de naştere ale soţilor, de pe actele de identitate ale acestora şi, după caz, ale copiilor minori. Odată cu depunerea cererii de divorţ, soţii vor prezenta notarului public competent şi originalul certificatului de căsătorie, document ce va fi reţinut de către notarul public până la eliberarea certificatului de divorţ. Divorţul va fi pronunţat în 30 de zile de la depunerea cererii.
Soţii pot face la notar şi partajul bunurilor aflate în proprietate comună.
Partajul sau împărţeala este o operaţiune juridică prin care se pune capăt stării de proprietate comună sau de indiviziune. Astfel, prin partaj, copărtaşii împart în mod material bunul sau bunurile stăpânite în comun. Partajul se poate realiza la notariat, prin contract de partaj, atunci când coproprietarii se înţeleg asupra cotei-părţi ce va reveni fiecăruia. După realizarea actului de partaj, fiecare parte devine proprietară exclusivă asupra unei părţi determinate sau asupra unui bun dintre cele care au format obiectul coproprietăţii.
Contractul de partaj notarial se poate realiza în câteva zile, spre deosebire de partajul în instanță, și cuprinde următoarele etape:
1. Părțile vin la notariat pentru a depune actele necesare (vedeți rubrica de mai jos) și completează cererea de eliberare a extrasului de carte funciară pentru autentificare;
2. În 2-3 zile, după ce biroul notarial obține extrasul de carte funciară de la OCPI, pățrile pot veni la notariat pentru semnarea contractului.
3. Notarul public înscrie contractul de partaj în cartea funciară în aceeași zi sau în ziua următoare autentificării contractului.