Parlamentarii britanici au asistat la un moment destul de jenant în timp ce în Casa Lorzilor avea loc o dezbatere despre pericolele încălzirii globale. Un parlamentar a luat cuvântul şi a susţinut că cetăţenii din Marea Britanie ar trebui să consume fasole cu mai multă moderaţie.
„Un program al BBC spunea că această ţară este cel mai mare producător şi cel mai mare consumator de iahnie de fasole din lume. Aţi putea spune, doamnă ministru, dacă acest lucru afectează încălzirea globală prin emisia ,,mirositoare” care rezultă în urma arderii fasolei?”, a întrebat Viscount Simon, parlamentar britanic, potrivit BBC.
Parlamentul a stârnit imediat râsete în sală. Replica baronesei Sandip Verma, care este ministrul adjunct al Schimbării Climatice, a fost pe măsură.
„Întrebarea nobilului lord este…foarte diferită. Totuşi, întrebarea nobilului lord ridică o problemă importantă. Chiar este nevoie să fim mai moderaţi în consum”, a declarat baroneasa Sandip Verma, ministrul adjunct al Schimbării Climatice.
Deşi subiectul este unul incomod, teoria parlamentarului britanic este susţinută de studii. Unul dintre acestea arată că britanicii au consumat în 2012 fasole în valoare de 411 milioane de euro.
Potrivit datelor, metanul emanat în timpul flatulenţei are un efect de 20 de ori mai puternic ca dioxidul de carbon.
Studiile în acest sens au arătat că flatulenţa la oameni este responsabilă pentru doar a cinci mia parte din gazele de seră emanate în atmosferă. Vacile produc însă a şasea parte din întreaga cantitate de metan emanată în atmosferă.