În ultima sa colecție pentru 2024, denumită „LV by the Pool”, celebrul brand de modă Louis Vuitton a ales să integreze un element surprinzător: o bluză ce aduce cu sine claritatea și frumusețea unei ie tradiționale din Mărginimea Sibiului. Această adăugare inedită a atras atenția comunității online și a generat o dezbatere amplă, deoarece nu a fost făcută nicio mențiune cu privire la sursa de inspirație sau la acordul comunităților locale.
În contextul acestui eveniment, pagina de Facebook „La Blouse roumaine” a lansat o campanie numită „Give Credit”, solicitând brandului Louis Vuitton să retragă aceste piese din colecție până când se obține un acord oficial din partea comunităților de proveniență și să includă menționarea originii în viitoarele sale produse inspirate de culturile tradiționale. Mesajul campaniei a fost adresat nu doar comunității din Mărginimea Sibiului, ci și altor regiuni precum Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei, îndemnându-i pe toți cei ce apreciază și susțin valorile și tradițiile vestimentare locale să se alăture demersului. Astfel, „Give Credit” a devenit o voce colectivă a pasionaților de portul tradițional românesc, cărora le pasă de recunoașterea și respectarea patrimoniului cultural într-o lume a modei globalizate.
Publicul este solicitat să adauge fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri, să ceară brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii, iar „dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa [email protected]”. Mesajul a fost trimis și pe pagina brandului de mii de persoane, scrie News.ro.
Pe pagina de Instagram a Louis Vuitton, există numeroase comentarii critice la adresa brandului de lux. „Este descurajant să vezi un brand de îmbrăcăminte de lux folosind bluza tradițională românească, un simbol prețuit al moștenirii noastre culturale, în noua sa colecție, fără a acorda niciun credit costumului național românesc. O astfel de omisiune nu numai că ignoră istoria bogată și arta din spatele acestei haine frumoase, dar trece cu vederea și importanța recunoașterii și respectării culturilor din care se inspiră. Recunoașterea corespunzătoare nu este doar o marcă de respect, ci și un pas esențial către conservarea și onorarea moștenirii culturale. RUȘINE!!!”, este unul dintre acestea.
Bluza, creație a lui Nicolas Ghesquière, „această bluză vaporoasă îmbracă o siluetă romantică cu detalii grafice pentru un look proaspăt, boem. Este confecționată din in, într-o croială amplă, iar mânecile balon și decolteul sunt accentuate cu inserții de dantelă contrastantă. Talia și manșetele sunt elastice pentru a sublinia volumul, în timp ce legăturile largi din piele adaugă dimensiune în partea din față”, este descrierea bluzei pe site-ul Louis Vuitton.
În 2017 și Dior a scos pe piață un articol vestimentar controversat. A lansat o vestă care copia designul unui cojoc din Țara Beiușului, din județul Bihor, pe care îl vindea la prețul de 35.000 de dolari. Din acești bani, niciun cent nu ajungea la comunitatea care a creat designul produsului.