Ursula von der Leyen (Comisia europeană) a anunțat sâmbătă, la miezul nopții, că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate. Alte măsuri luate de Comisia Europeană alături de SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Canada au fost expuse în declarația președintelui C.E. și în comunicatul oficial emis ulterior.
Comunicatul comun:
„Noi, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite condamnăm războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei. Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin.
Săptămâna trecută, pe lângă eforturile noastre diplomatice și munca colectivă de a ne apăra propriile granițe și de a ajuta guvernul și poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum și ceilalți aliați și parteneri din întreaga lume, am impus măsuri severe instituțiilor cheie, băncilor și arhitecților acestui război, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin.
Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare.
În mod concret, ne angajăm să luăm următoarele măsuri:
În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și gestioneze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.
În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare.
În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre. Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare și de aplicare împotriva oficialilor și elitelor ruse apropiate de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre. De asemenea, vom implica alte guverne și vom lucra pentru a detecta și a perturba mișcarea câștigurilor obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume.
În cele din urmă, vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformarii și a altor forme de război hibrid.
Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată. Chiar și dincolo de măsurile pe care le anunțăm astăzi, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a cere socoteală Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei.”, precizează Comisia Europeană.
Joe Biden îi spune adevărul în față lui Vladimir Putin: ‘Obţine exact efectul opus a ceea ce-şi dorea’
Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări sâmbătă că NATO este „mai unită” şi a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin a comis o greşeală atunci când a invadat Ucraina, transmite EFE, relatează Agerpres.
„Obiectivul meu de la bun început a fost să mă asigur că menţin NATO şi Uniunea Europeană în sintonie. Nu doar că NATO este mai unită, uite ce se întâmplă cu Finlanda, uite ce se întâmplă cu Suedia (…) Vreau să spun că (Putin) obţine exact efectul opus a ceea ce-şi dorea”, a declarat Biden într-un interviu la programul radiofonic al jurnalistului Brian Tyler Cohen.
Biden se referea la faptul că cele două ţări nordice, care nu sunt membre ale NATO, ar putea să ia în calcul să devină, pe fondul ameninţărilor Moscovei.
În opinia lui Biden, Putin a crezut „că poate diviza NATO, creând o spărtură uriaşă prin care să poată trece”, iar „asta nu s-a întâmplat”. De aceea, consideră preşedintele american, cheia este să se continue coordonarea internaţională în faţa atacului militar rus asupra Ucrainei, lansat joi. „Trebuie să rămânem aliniaţi cu restul aliaţilor noştri”, a insistat liderul de la Casa Albă.