Lovitură de proporţii pentru Ericsson! Gigantul telecom suedez, în picaj după acuzaţiile de colaborare cu ISIS

Acţiunile companiei Ericsson au scăzut drastic, după ce Consorțiul internațional de jurnalişti de investigaţie (ICIJ) a dezvăluit că gigantului telecom a colaborat şi a plătit gruparea teroristă ISIS. Mai mult, suedezii sunt acuzaţi c-ar fi recurs la mită şi practici comerciale corupte în Irak.
Filip Stan
10 mart. 2022, 15:52
Lovitură de proporţii pentru Ericsson! Gigantul telecom suedez, în picaj după acuzaţiile de colaborare cu ISIS

Acţiunile Ericsson au scăzut cu peste 6% pe bursele europene, iar, potrivit analiştilor Citibank financial, compania suedeză riscă să fie catalogată drept „neinvestibilă”, ca urmare a dezvăluirilor potrivit cărora a colaborat cu teroriştii Statului Islamic şi este implicată într-un dosar de corupţie în Irak, scrie ICIJ.

În tot acest timp, reprezentanţii Bursei suedeze au anunţat că sunt „în discuţii” cu Ericsson, în cadrul unei investigaţii în desfăşurare, pentur a stabilit dacă gigantul telecom a ascuns în mod necorespunzător informații despre afacerile sale din Irak față de investitori.

Reacţia vine la o zi după ce Consorțiul internațional de jurnalişti de investigaţie a dezvăluit, împreună cu 30 de parteneri media la nivel mondial, că Ericsson a ascuns ani de zile mita și frauda din Irak, o ţară devastată de război, și s-a confruntat cu acuzații de corupție nedezvăluite în peste alte 12 ţări.

Investigaţia ICIJ a scos la iveală, printre altele, că Ericsson a cerut permisiunea grupului terorist Stat Islamic, pentru a lucra într-un oraș controlat de ISIS și a plătit pentru a introduce ilegal echipamente în zonele controlate de grupare pe o rută cunoscută sub numele de „Speedway”.

Aceste dezvăluiri ar putea avea grave consecinţe asupra Ericsson. Potrivit unei analize realizate de Citibank, acţiunile companiei riscă să fie retrogradate la categoria „neinvestibile” în viitorul apropiat ca urmare a investigaţiei jurnalistice.

„Dacă informaţiile din investigaţie se dovedesc a fi adevărate, atunci credibilitatea şi hotărârile conducerii vor fi puse sub semnul întrebării, chiar dacă, în cele din urmă, nu sunt adevărate, credem că va trece ceva timp până când nevinovăția va putea fi dovedită”, au scris analiștii Citi.

„Oricum ar fi, ne așteptăm ca acțiunile Ericsson să fie neinvestibile pentru majoritatea investitorilor în viitorul apropiat”, au mai precizat aceştia.

La sfârşitul lunii februarie, acțiunile Ericsson, denominate în dolari, au scăzut cu peste 9%, la 9,21 dolari, la bursa Nasdaq de la New York și au scăzut cu 6% în tranzacțiile europene pe bursa suedeză Nasdaq.

Per total, acţiunile Ericsson au scăzut cu peste 25% de când oficialii companiei au făcut declaraţii despre investigaţia din Irak pe 15 februarie. Luarea de poziţie a venit la o săptămână după ce reprezentanţii Ericsson au spus că au primit „întrebări din partea presei” despre „chestiuni legate de conformitatea din trecut în Irak”. Declarația a fost emisă la o zi după ce ICIJ și partenerii săi au trimis către Ericsson întrebări detaliate cu privire la constatările din Lista Ericsson.

Mai mult, Dagens industri, o publicaţie suedeză de economie, a relatat că Bursa Nasdaq de la Stockholm are în desfăşurare o anchetă ce vizează Ericsson, ca urmare a dezvăluirilor făcute publice în luna februarie.

De cealaltă parte, oficialii Ericsson au refuzat să ofere răspunsuri detaliate ICIJ despre dosarele de corupţie din Irak sau şi din alte ţări.

„Investigaţia nu a scos la iveală că vreun angajat Ericsson a fsot implicat direct în finanţarea organizaţiilor teroriste”, a explicat Mikaela Idermark Stern, un purtător de cuvânt al Ericsson, pentru ICIJ.

În plus, suedezii au precizat că au apelat o firmă de audit extern în vederea „pentru a evalua dezvăluirile”.

 

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor descoperi fericirea până pe 1 octombrie. Iese soarele și pe strada lor
Capital.ro
Simona Halep, în culmea fericirii. Imaginea postată de sportivă: ,,Împlinită ești”(FOTO)
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
O mare companie face concedieri masive. Va renunţa la aproximativ 30% din angajaţi!
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Ce se întâmplă cu Las Fierbinți. Asta da veste
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mesaj i-a transmis soacra Anei Maria Vasiliu nurorii sale, chiar înainte să fie găsită fără suflare. Ți se face pielea de găină! 😲
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Ce arată necropsiile în cazul tinerelor ucise de „Șacalul”. Denisa și Delia au avut parte de o moarte cumplită
Capital.ro
Demisia anului la Antena 1. Părăsește trustul după 12 ani: Le doresc succes
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Rusia lansează capsula spațială Soiuz MS-26 către Stația Spațială Internațională
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...