Absenţa lui Kim Jong-Un, prilej de speculaţii privind o lovitură de stat în Coreea de Nord. Cine conduce ţara?

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, şi-a făcut prima apariţie în public, după 40 de zile, cu prilejul inaugurării unei zone rezidenţiale pentru oamenii de ştiinţă. A fost prima apariţie în public a liderului comunist, a cărui absenţă de peste o lună din viaţa publică a ridicat multe semne de întrebare şi a dat naştere unor speculaţii privind o eventuală criză politică în Coreea de Nord. 
Sânziana Stancu
14 oct. 2014, 15:15
Absenţa lui Kim Jong-Un, prilej de speculaţii privind o lovitură de stat în Coreea de Nord. Cine conduce ţara?

După absenţa nefirească din viaţa publică a lui Kim Jong-Un – chiar şi de la evenimentele cele mai importante, de la care tânărul lider de la Phenian nu ar fi lipsit niciodată, cum au fost, de pildă, aniversarea înfiinţării Partidul Muncitorilor Coreeni (10 octombrie) şi cea a naşterii Statului Nord-Coreean (9 octombrie) – în ţara comunistă se vehiculează tot mai multe scenarii legate de mandatul „ereditar” al conducătorului în vârstă de 32 de ani, din „dinastia” Kim.

Mai este sau nu mai este Kim Jong-Un preşedintele Coreei de Nord sau a fost răsturnat de la putere în secret?, este întrebarea pe care şi-o pun tot mai frecvent nord-coreeni şi nu numai ei. Este bolnav? Cine conduce ţara? A avut loc o lovitură de stat?… Acestea sunt, deocamdată, întrebări fără răspuns, întrebări indirecte, presupuneri sau scenarii posibile care nu se discută în public, ci doar se fac speculaţii pe seama acestora.

Citeşte şi Kim Jong-Un a dispărut fără urmă. Cine CONDUCE Coreea de Nord

Grav bolnav

Cu toate eforturile presei nord-coreene de a menţine aparenţele cu privire la liderul „suprem”, subiectul absenţei liderului de la Phenian este pe buzele tuturor şi incită la speculaţii care mai de care. Analiştii politici specializaţi în chestiunile Coreei de Nord au speculat, pe baza unor dovezi empiririce, că preşedintele nord-coreean ar putea avea, într-adevăr, grave probleme de sănătate.

S-a aflat despre Kim Jong-Un că ar suferi de mai multe boli, între care gută, diabet, diferite fracturi ale membrelor suferite în cursul unor inspecţii militare şi, de ultima oră, probleme grave ale sistemului endocrin şi ale organelor interne, dezvăluie bbc.com, care citează mărturia unui medic german care l-a consultat pe liderul de la Phenian.

Citeşte şi Liderul nord-coreean Kim Jong Un a suferit o intervenţie chirurgicală

Toate aceste suferinţe ar fi fost amplificate şi de regimul de viaţă nesănătos al lui Kim Jong-Un, care fumează mult, bea şi petrece cu cercul lui de prieteni şi acoliţi.

Înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat şi ţinut prizonier

O interpretare şi mai dramatică a absenţei lui Kim Jong-Un este aceea că tânărul lider de la Phenian ar fi  fost victima unei lovituri de stat şi ar fi ţinut în captivitate, în arest la domiciliu. Acest scenariu ar fi fost pus în practică de către aşa-numita „gerontocraţie” politică şi militară, care ar fi vrut să condamne astfel măsurile de represiune fără precedent pe care liderul de la Phenian le-a aplicat rivalilor lui politici şi militari, inclusiv unchiului său, Jang Song-Taek, pe care l-a executat fără remuşcări, în decembrie 2013, execuţie ce a şocat o lume-ntreagă. Despre această execuţie s-au vehiculat diferite variante, cea mai şocantă dintre acestea fiind aceea că ar nepotul ar fi ordodat ca unchiul său să fie dat la câini să îl mănânce de viu.

Un alt scenariu al dispariţiei lui Kim Jong-Un din viaţa publică ar fi acela potrivit căruia elita de la Phenian s-ar simţi din ce în ce mai afectată de sancţiunile internaţionale severe care i-au tăiat multe privilegii, în special o parte in bunurile de lux la care aceasta avea acces.

Într-o altă variantă, presupusa izolare a liderului de la Phenian ar fi rezultatul unor temeri în rândul cercurilor politice potrivit cărora Coreea de Nord ar fi pierdut foarte mult pe plan diplomatic, tocmai din cauza atitudinii politice a liderului său, mai ales în ultimele 9 luni.

Citeşte şi Incredibil: În Coreea de Nord, MĂRCILE ŢIGĂRILOR fac diferenţa între CLASELE SOCIALE

Astfel, după criticile Nordului la adresa Seulului, Coreea de Sud nu a mai oferit nici măcar minimum de dividende economice sau politice nici sub forma ajutoarelor umanitare sau a extinderii turismului în staţiunea de pe Muntele Kumgang, şi nici sub forma unei creşteri a investiţiilor străine sau a comerţului. Nici măcar China, unicul garant de securitate de la Nord şi aliat regional a început să îşi piardă răbdarea din cauza politicii regionale beligerante a liderului de la Phenian.

Niciun succesor vrednic de „tronul” dinastiei comuniste

Deocamdată, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită, ceea ce înseamnă că liderul de la Phenian este în continuare Kim Jong-Un. Săptămâna trecută, se vorbea pe marginea unor fotografii de la o reuniune de partid şi de stat că sora mai mică a lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jongar fi fost îndrituită de el să preia frâiele ţării în locul lui, cât timp el nu va putea să o facă.

Din surse diplomatice s-a aflat că liderul de la Phenian continuă să-şi impună politica naţională şi că ar vrea să demonstreze că „dinastia Kim” este „infailibilă”.

Dar cea mai puternică dovadă împotriva scenariilor care se fac despre dispariţia misterioasă a liderului de la Phenian este lipsa unui succesor la putere al lui Kim Jong-Un. Coreea de Nord nu are o tradiţie a conducerii colective pentru a garanta o tranziţie politică, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul lui Hruşciov şi Malenkov, în fosta URSS, în 1953, după Stalin.

Citeşte şi SINGURUL EVADAT din LAGĂRUL nord-coreean a venit în România. Povestea sa este impresionantă VIDEO

În Coreea de Nord, puterea se transmite dinastic, în unica familie Kim. Or, în această familie nu se întrevăd „moştenitori” eligibili la „tron”, ceilalţi doi fraţi ai actualuluji conducător neîndeplinind condiţiile cerute, unul dintre ei aflându-se în exil , în străinătate, iar cel de-al doilea fiind descalificat din start, din cauza caracterului său efeminat şi predilecţia pentru amfetamine.

Pentru moment, cea mai banală explicaţie a absenţei lui Kim Jong-Un din viaţa publică este, totodată, şi cea mai convingătoare: problemele de sănătate ale liderului de la Phenian, de natură necunoscută, l-au ţinut departe de viaţa publică.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni