După absenţa nefirească din viaţa publică a lui Kim Jong-Un – chiar şi de la evenimentele cele mai importante, de la care tânărul lider de la Phenian nu ar fi lipsit niciodată, cum au fost, de pildă, aniversarea înfiinţării Partidul Muncitorilor Coreeni (10 octombrie) şi cea a naşterii Statului Nord-Coreean (9 octombrie) – în ţara comunistă se vehiculează tot mai multe scenarii legate de mandatul „ereditar” al conducătorului în vârstă de 32 de ani, din „dinastia” Kim.
Mai este sau nu mai este Kim Jong-Un preşedintele Coreei de Nord sau a fost răsturnat de la putere în secret?, este întrebarea pe care şi-o pun tot mai frecvent nord-coreeni şi nu numai ei. Este bolnav? Cine conduce ţara? A avut loc o lovitură de stat?… Acestea sunt, deocamdată, întrebări fără răspuns, întrebări indirecte, presupuneri sau scenarii posibile care nu se discută în public, ci doar se fac speculaţii pe seama acestora.
Citeşte şi Kim Jong-Un a dispărut fără urmă. Cine CONDUCE Coreea de Nord
Grav bolnav
Cu toate eforturile presei nord-coreene de a menţine aparenţele cu privire la liderul „suprem”, subiectul absenţei liderului de la Phenian este pe buzele tuturor şi incită la speculaţii care mai de care. Analiştii politici specializaţi în chestiunile Coreei de Nord au speculat, pe baza unor dovezi empiririce, că preşedintele nord-coreean ar putea avea, într-adevăr, grave probleme de sănătate.
S-a aflat despre Kim Jong-Un că ar suferi de mai multe boli, între care gută, diabet, diferite fracturi ale membrelor suferite în cursul unor inspecţii militare şi, de ultima oră, probleme grave ale sistemului endocrin şi ale organelor interne, dezvăluie bbc.com, care citează mărturia unui medic german care l-a consultat pe liderul de la Phenian.
Citeşte şi Liderul nord-coreean Kim Jong Un a suferit o intervenţie chirurgicală
Toate aceste suferinţe ar fi fost amplificate şi de regimul de viaţă nesănătos al lui Kim Jong-Un, care fumează mult, bea şi petrece cu cercul lui de prieteni şi acoliţi.
Înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat şi ţinut prizonier
O interpretare şi mai dramatică a absenţei lui Kim Jong-Un este aceea că tânărul lider de la Phenian ar fi fost victima unei lovituri de stat şi ar fi ţinut în captivitate, în arest la domiciliu. Acest scenariu ar fi fost pus în practică de către aşa-numita „gerontocraţie” politică şi militară, care ar fi vrut să condamne astfel măsurile de represiune fără precedent pe care liderul de la Phenian le-a aplicat rivalilor lui politici şi militari, inclusiv unchiului său, Jang Song-Taek, pe care l-a executat fără remuşcări, în decembrie 2013, execuţie ce a şocat o lume-ntreagă. Despre această execuţie s-au vehiculat diferite variante, cea mai şocantă dintre acestea fiind aceea că ar nepotul ar fi ordodat ca unchiul său să fie dat la câini să îl mănânce de viu.
Un alt scenariu al dispariţiei lui Kim Jong-Un din viaţa publică ar fi acela potrivit căruia elita de la Phenian s-ar simţi din ce în ce mai afectată de sancţiunile internaţionale severe care i-au tăiat multe privilegii, în special o parte in bunurile de lux la care aceasta avea acces.
Într-o altă variantă, presupusa izolare a liderului de la Phenian ar fi rezultatul unor temeri în rândul cercurilor politice potrivit cărora Coreea de Nord ar fi pierdut foarte mult pe plan diplomatic, tocmai din cauza atitudinii politice a liderului său, mai ales în ultimele 9 luni.
Citeşte şi Incredibil: În Coreea de Nord, MĂRCILE ŢIGĂRILOR fac diferenţa între CLASELE SOCIALE
Astfel, după criticile Nordului la adresa Seulului, Coreea de Sud nu a mai oferit nici măcar minimum de dividende economice sau politice nici sub forma ajutoarelor umanitare sau a extinderii turismului în staţiunea de pe Muntele Kumgang, şi nici sub forma unei creşteri a investiţiilor străine sau a comerţului. Nici măcar China, unicul garant de securitate de la Nord şi aliat regional a început să îşi piardă răbdarea din cauza politicii regionale beligerante a liderului de la Phenian.
Niciun succesor vrednic de „tronul” dinastiei comuniste
Deocamdată, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită, ceea ce înseamnă că liderul de la Phenian este în continuare Kim Jong-Un. Săptămâna trecută, se vorbea pe marginea unor fotografii de la o reuniune de partid şi de stat că sora mai mică a lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jongar fi fost îndrituită de el să preia frâiele ţării în locul lui, cât timp el nu va putea să o facă.
Din surse diplomatice s-a aflat că liderul de la Phenian continuă să-şi impună politica naţională şi că ar vrea să demonstreze că „dinastia Kim” este „infailibilă”.
Dar cea mai puternică dovadă împotriva scenariilor care se fac despre dispariţia misterioasă a liderului de la Phenian este lipsa unui succesor la putere al lui Kim Jong-Un. Coreea de Nord nu are o tradiţie a conducerii colective pentru a garanta o tranziţie politică, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul lui Hruşciov şi Malenkov, în fosta URSS, în 1953, după Stalin.
Citeşte şi SINGURUL EVADAT din LAGĂRUL nord-coreean a venit în România. Povestea sa este impresionantă VIDEO
În Coreea de Nord, puterea se transmite dinastic, în unica familie Kim. Or, în această familie nu se întrevăd „moştenitori” eligibili la „tron”, ceilalţi doi fraţi ai actualuluji conducător neîndeplinind condiţiile cerute, unul dintre ei aflându-se în exil , în străinătate, iar cel de-al doilea fiind descalificat din start, din cauza caracterului său efeminat şi predilecţia pentru amfetamine.
Pentru moment, cea mai banală explicaţie a absenţei lui Kim Jong-Un din viaţa publică este, totodată, şi cea mai convingătoare: problemele de sănătate ale liderului de la Phenian, de natură necunoscută, l-au ţinut departe de viaţa publică.