Update 21:30 Soldaţii loialişti au anunţat că deţin controlul în Bujumbura, asupra principalelor obiective din capitala statului Burundi
Update 20:15 Luptele dintre armatele rivale au făcut cu cel puţin cinci morţi în rândul militarilor
O sursă a informat că soldaţii loiali preşedintelui ţării, Pierre Nkurunziza, care candidează pentru a treia oară la funcţia de preşedinte deşi Constituţia ţării interzice acest lucru, după cum a anunţat opoziţia, controlează zone-cheie, inclusiv aeroportul din Bujumbura.
Până joi după-amiază nu erau informaţii despre locul în care s-ar fi găsit preşedintele, unele surse afirmând că Nkurunziza ar fi plecat în Tanzania, la Dar es Salam, unde era aşteptat la un summit regional.
În Bujumbura, un general care susţine lovitura de stat a declarat pentru agenţia France Presse că soldaţilor care luptă împotriva preşedintelui li s-ar fi ordonat să preia controlul radioului de stat prin mijloace militare. Postul de radio de stat, RTBN, transmisese anterior mesajul preşedintelui care condamnase tentativa de lovitură de stat. „Le mulţumesc soldaţilor care au pus lucrurile în ordine şi voi ierta fiecare soldat care decide să se predea”, declarase Nkurunziza, informează bbc.com.
După mesajul preşedintelui, radioul a fost atacat de către soldaţi, iar emisiunea întreruptă. Ulterior, radioul şi-a reluat emisia, dar a difuzat muzică, până când a venit o declaraţie potrivit căreia loialiştii deţin în continuare controlul, după cum a anunţat chiar directorul postuli de radio, Jerome Nzokirantevye.
Controlul asupra postului de radio naţional este de foarte mare importanţă, pentru că acesta este singurul post de radio care transmite şi în afara capitalei ţării. În Burundi mai există două posturi de radio private, care au fost însă închise. Cel mai popular, Radio Publique Africaine, a fost incendiat peste noapte după anunţul generalului Niyobare referitor la lovitura de stat. Aceste informaţii nu pot fi însă confirmate oficial, deoarece situaţia pare să fie în continuare neclară, în Burundi fiind mai degrabă un război al armatelor rivale.
Protestele în Burundi au început în data de 26 aprilie, când preşedintele Nkurunziza a anunţat că va candida pentru a treia oară în această funcţie.