Producătorul materialului din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale are două agremente şi un test de foc la un laborator din Italia, toate indicînd clasa „B” de foc, exact ce cereau pompierii, potrivit unor documente intrate în posesia jurnaliştilor Cătălin Tolontan şi Mirela Neag. Tolo.ro publică în acest sens şi o declaraţie a firmei respective, care spune: „Institutul din Italia e un laborator acreditat de forurile europene, are un grad de recunoaștere mult mai ridicat decât cel de la București„. Cu toate acestea, rezultatul din Italia a fost diferit față de proba de foc de la București deși a fost testat același material. Practic, În România, membrana a fost clasificată în „C”, în Italia ea a primit „B”, diferenţa între „C” şi „B” fiind aceea de la un stadion închis la unul deschis.
Citeşte şi DINAMO-STEAUA, interzis pe Arena Naţională. UNDE se joacă meciul din semifinalele CUPEI ROMÂNIEI
„După ce a primit agrementul și testul de foc, IGSU rămăsese cu acest argument neoficial formulat, dar puternic invocat în culisele cazului: acoperișul e de clasă „C”, nu „B”! Astfel încât nu-i vom da acreditarea Arenei Naționale, au susținut pompierii„, scrie Cătălin Tolontan, pe blogul său. Mai mult decât atât, există diferenţe şi între testele făcute chiar de IGSU, unul în 2012 și celălalt în 2016.
La ambele, clasificarea a fost „C”, dar în 2012, indicele FIGRA – care determină viteza de dezvoltare a focului, a fost de 105,1, iar în 2016 a fost de 142,5. Pentru ca materialul să fie încadrat la clasa „B” e nevoie de un indice FIGRA mai mic de 120. Conform unor interpretări, parametrii din 2012 le-ar fi impus încă de atunci celor de la laboratorul IGSU să încadreze materialul la „B”, pentru că nu doar FIGRA, ci și celelalte valori care compun analiza le cereau asta. În timp ce rezultatele din 2016, făcute la același laborator, îl încadrează la „C”.
Se pune întrebarea de ce diferenţele sunt atât de mari, IGSU aflându-se în contradicţie atât cu testele din Italia, cât şi cu prorpiile rezultate.