UPDATE. „Nu i-a cerut nimeni retragerea”, a spus Teodor Atanasiu. Şeful de campanie a precizat că Marian Munteanu s-a retras marți din Consiliile de Administrație ale ONG-urilor din care făcea parte și și-a cesionat acțiunile și părțile sociale de la societățile comerciale la care era asociat.
„De alte retrageri nu știu”, a adăugat liderul PNL.
Ce i-au solicitat liderii liberali
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au întâlnit marţi seara cu Marian Munteanu, candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, şi i-au cerut să îşi clarifice situaţia administrativă referitoare la participarea în firme, asociaţii sau fundaţii, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres.
Sursele citate au precizat că Marian Munteanu a discutat cu liderii PNL, însă nu despre retragere, ci i s-a pus în vedere că trebuie să-şi clarifice situaţia administrativă.
Miercuri, la ora 15,00, este programată o şedinţă de strategie pe Bucureşti cu participarea liderilor PNL. În cursul serii, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor susţine o conferinţă de presă.
Predoiu ar fi un candidat mai bun
Candidatul PNL la Primăria sectorului 6, Răzvan Mironescu, a declarat marţi seara că are rezerve faţă de capacitatea lui Marian Munteanu de a face faţă unor întrebări pe stradă, el subliniind că nu ar fi oportună retragerea acestuia, deşi consideră că un competitor mai bun ar fi Cătălin Predoiu.
„Mi-am exprimat nişte rezerve faţă de capacitatea lui Marian Munteanu, în acest moment, înainte de a-şi fi definitivat Programul pe Bucureşti, să facă faţă unor întrebări, pe stradă. Atât. De aici, lucrurile le ştiţi, toţi avem nişte programe de guvernare locală, care toate au o componentă legată de Primăria Generală”, a spus Mironescu.
Întrebat dacă este posibilă retragerea lui Marian Munteanu din cursa pentru fotoliul de primar general al Capitalei, Mironescu a susţinut că în opinia sa nu ar fi oportun „datorită unei eventuale probleme de imagine” care ar fi creată PNL în Bucureşti.
În opinia sa, Cătălin Predoiu ar fi un candidat mai bun ca Marian Munteanu. „Domnul Predoiu ar fi un candidat, după părerea mea, redutabil pe Bucureşti, pentru că ştie foarte bine situaţia din Bucureşti, dar decizia va fi luată de conducerea partidului şi domnul Predoiu, dacă va dori să îşi asume această candidatură”, a spus Mironescu, conform Agerpres.
Liberalii ar fi fost decişi să îl retragă pe Marian Munteanu din cursa pentru Primăria Capitalei, după controversele iscate în jurul său în utima săptămână. Liderii PNL s-au întrunit marţi seara într-o sedinţă în care se va stabili dacă fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii a începutului anilor ’90 va fi menţinut în postura de candidat sau dacă va fi înlocuit. Surse politice citate de ziare.com susţin că următoarea variantă a PNL ar fi copreşedintele Vasile Blaga.
Liberalii au mai multe variante de înlocuitori pentru Marian Munteanu, dacă acesta va fi retras după ce a fost criticat aspru chiar de oameni din interiorul partidului, dar şi de ONG-uri.
Candidatul PNL la Primaria Sectorului 5 al Capitalei, deputatul Ovidiu Raetchi, a declarat că se delimitează de Marian Munteanu şi că intentioneaza sa isi separe campania electorala de cea a lui Munteanu.
„Ma despart de dansul mai multe lucruri si de aceea cred ca fiecare trebuie sa-si faca propria campanie. Am invatat un element de strategie din ceea ce s-a intamplat in urma cu saptamana. Atunci eram toti cei 7 candidati liberali pe aceeasi fata de cort, ceea ce nu a fost inspirat pentru ca o problema a unuia se rasfrange asupra celorlalti.
De asta cred ca am invatat sa ne separam campaniile si sunt convins ca asta vom face pentru ca suntem oameni diferiti cu idei diferite si nu are sens ca 7 pozitionari pe teme diverse sa fie asumate laolalta”, a declarat Raetchi.
Eduard Hellvig, şeful SRI şi fost liberal, a spus, la rândul său, că nici măcar nu-l cunoaște pe Marian Munteanu şi că ipoteze potrivit cărora l-ar sprijini pe acesta nu au nici un fel de legătură cu realitatea. „Atunci când nu există informaţii despre o anumită speţă politică, când opinia publică nu găseşte uşor o explicaţie pentru o decizie politică, există tendinţa asta, specifică conspiraţionismului românesc din anii 90, de a implica SRI-ul în tot şi în toate. Le readuc aminte acestora că suntem în 2016! Eu am dobândit valorile democratice acasă, nu în politica românească. Şi cred că echilibrul instituţional al SRI ţine de modul în care voi reuşi să transmit aceste valori. Eu cred că am reuşit, iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică. Şi aşa va rămâne, cel puţin pe toată perioada mandatului meu. Mă aşteptam de la fostul meu partid să răspundă public, că eu nu am niciun amestec în vreo acţiune politică de când mă aflu în fruntea SRI”, a spus Hellvig.