Supraviețuitorii și rudele victimelor care au pierit în tragicul incendiul de la Colectiv au mai primit încă o lovitură. La nouă ani de la tragedia care a marcat o generație întregă, dosarul „Colectiv 2” a fost și el clasat. Acesta conținea reclamațiile în care erau contestate condițiile de care au avut parte răniții în spitale și, totodată, modul în care a fost realizat transferul pacienților în străinătate. Cu alte cuvinte, ministrul Sănătății de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, dar și managerii spitalelor care au amânat trimiterea răniților la spitalele din afara țării vor scăpa de acuzații.
Rudele victimelor sunt hotărâte să nu lase lucrurile așa și să își ceară dreptatea la CEDO, dat fiind faptul că este vorba de o serie de decizii care le-ar fi putut salva viața celor dragi. Pe de altă parte, în ordonanța de clasare a dosarului „Colectiv 2”, procurorii au subliniat faptul că în legea penală nu ar fi fost prevăzute faptele de abuz și neglijență care au fost semnalate. Mai exact, la acel moment, în anul 2015 când a avut loc incendiul devastator, nicio lege nu prevedea faptul că autoritățile din România sunt obligate să asigure transferul pacienților cu arsuri grave la spitale din afara țării, indiferent de condiții.
Mai mult de atât, Procurorii Parchetului General au mai subliniat în cadrul ordonanței de clasare faptul că Mecanismul European de Protecţie Civilă nu ar fi fost capabil să dea nimic în plus pentru România, în ceea ce îi privește pe pacienții care s-au stins din cauza infecțiilor nozocomiale.
Vestea a adus extrem de multă dezamăgire și tristețe în rândul rudelor care și-au pierdut cele mai dragi persoane în incendiul de la Colectiv. Mai mult, resping vehement argumentele invocate în ordonanța de clasare, afirmând că autoritățile nu au întreprins toate eforturile necesare astfel încât pacienții să primească îngrijiri de specialitate întrucât în ţara noastră nu existau condiţiile necesare. În acest context, rudele victimelor și supraviețuitorii iau serios în calcul să apeleze la CEDO.
65 de tineri şi-au pierdut viaţa pe 30 octombrie 2015 în incinta clubului Colectiv situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity din cauza artificiilor care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic folosit la antifonare.