Lovitură dură în retail. Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul propriu, o marcă a unui producător concurent

Guvernul a aprobat un regulament prin care magazinele vor fi obligate să afișeze și marca unui producător concurent, pe lângă produsul marcă proprie.
Alina Costache
16 mart. 2023, 12:50
Lovitură dură în retail. Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul propriu, o marcă a unui producător concurent
Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft produsele din marca producătorilor concurenți

Guvernul României a aprobat, în demersul de a proteja interesul producătorilor locali și al fermierilor din lanțul de aprovizionare agro-alimentar, dar și al consumatorilor, un regulament prin care magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsele marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții similare de comercializare.

Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecție producătorilor și să asigure o relație corectă cu marii comercianți. Contractele dintre comercianți și furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii și retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În noul regulament sunt clarificați termenii și expresiile utilizate pentru identificarea practicilor comerciale neloiale și reglementează procedura de soluționare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigațiilor, identificarea abaterilor, dar și modalitățile constatării și, după caz, sancționării acestor practici.

Citește și: Ce fel de ouă se vând în magazinele Lidl? Mulți români nu știu acest detaliu surprinzător

Printre clarificări se numără interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), iar remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial) și risturnele (reduceri de preț calculate asupra tranzacțiilor realizate cu același terț, pe o perioadă determinată) sunt permise numai dacă valoarea lor nu depășește 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător și furnizor.

Totodată, va fi introdus un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor. Astfel, „taxele de raft” nu vor mai putea fi mai mari decât valoarea menționantă.

Magazinele nu vor mai putea anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă nu au trecut 30 de zile și vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții de comercializare similare.

Sunt permise plățile pentru publicitatea și marketingul produselor, dar și pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoțional, dacă acestea sunt negociate anterior.

Citește și: Ce semnificație are broasca de pe ambalajele din magazinele românești. Ce conțin, de fapt, produsele

Încălcarea noului regulament se sancționează cu amenzi cuprinse între 250.000 și 600.000 de lei. Pentru repetarea unei preactici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. Dacă firma recunoaște fapta, amenda poate fi redusă cu un un procent între 1% și 25%.

„Vom monitoriza cu atenție impactul aplicării legii și regulamentului și, dacă este cazul, vom propune Guvernului și Parlamentului ajustări ale legislației, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali și Comisia Europeană”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'