Frații Micula au parte de noi probleme cu legea. Două dintre firmele deținute de regii imperiului Frutti Fresh, Banat Estival 2002 SA din Olimp și Bâlea Estival 2002 SA din Neptun, au fost amendate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în cauza nerespectării termenelor privind publicarea raportului financiar anual aferent exercițiului financiar 2022.
Citește și: Senzații tari la Stâna de Vale! Băi în ciubăr printre dărăpănături la hotelul fraților Micula
După ce au rămas fără mai multe imobile pe care le dețin în sudul litoralului, două dintre firmele fraților Micula au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară din cauza nerespectării termenelor privind publicarea raporturilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, se arată pe replicaonline.ro.
În cadrul unui control desfășurat de Autoritatea de Supraveghere Financiară la sediul Bâlea Estival 2002 SA Neptun s-a constatat faptul că societatea nu a publicat, în termenul legal, 2 aprilie 2023, raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2022. Nici în urma controlului efectuat, firma fraților Micula nu a publicat raportul și se pare că nu a transmis nici obiecții către ASF. Din acest motiv, Bâlea Estival 2002 SA Neptun a fost sancționată cu o amendă în cuantum de 15.000 de lei, fiind obligată să publice raportul financiar anual aferent exercițiului 2022, incluzând situațiile financiare, în termen de 60 de zile de la data comunicării. În cazul în care amenda nu va fi achitată în termenul prevăzut, se vor lua măsuri în vederea executării silite. În 2021 cifra de afaceri a societății a fost de 0 lei, pierderi în valoare de 88.796 lei, dar și 1,4 milioane de lei datorii. Pentru 2022, informațiile financiare nu au fost raportate, de aici și sancțiunea aplicată.
Nici societatea Banat Estival 2002 SA Olimp nu a scăpat de controlul Autorității de Supraveghere Financiară. Și aici s-a constatat nerespectarea termenului privind publicarea și transmiterea raportului financiar anual aferent exercițiului financiar 2022. În acest caz, firma a scăpat doar cu un avertisment, decizia putând să fie atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Constanța. În 2022 firma a raportat o cifră de afaceri în valoare de 344.989 lei, un profit net în valoare de 14 milioane de lei, dar și datorii în valoare de un milion de lei.
Probabil că frații Micula nu vor fi foarte afectați de această amendă, pentru că au avut parte de o victorie pe un front mult mai important. ANAF a încercat în mai multe rânduri să îi execute silit pe frații Micula pentru recuperarea despăbugirilor plătite în 2019 de Guvernul Orban. Este vorba despre bani plătiți firmelor fraților Micula în urma celebrului proces pierdut de România în favoarea lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, unde aceştia au reclamat că statul român le-a provocat pierderi financiare substanţiale după ce a anulat facilităţile acordate investitorilor din zonele defavorizate în perioada aderării la Uniunea Europeană.
Despăgubirile au fost plătite în întregime în decembrie 2019, însă au fost considerate de către Comisia Europeană un ajutor de stat ilegal, Comisia cerând României să recupereze banii, decizie contestată de frații Micula. În toate acţiunile, ANAF a invocat că decizia CE este obligatorie pentru toate organele statului, inclusiv pentru instanţele acestuia, însă avocaţii magnaţilor au susţinut că actul este supus controlului instanţelor, iar până la un verdict definitiv, executarea silită a firmelor pe care le deţin, nu doar că le încalcă dreptul la proprietate, ci le provoacă daune şi le bagă în insolvenţă firmele, lăsând mii de oameni fără locuri de muncă.
Între timp, Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula, nu doar executările silite pornite deja împotriva firmelor lor, ci și pe cele viitoare. Cu alte cuvinte, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula.