Lovitură dură pentru toți românii care au card. Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate. Ce taxă percep Raiffeisen și UniCredit

Dintre băncile mari din România, doar BCR și CEC mai au comisioane zero la retragerea de numerar de la bancomatele proprii ale băncii emitente a cardurilor. Raiffeisen și Unicredit au cele mai mari costuri pentru retragerea de cash de la propriul ATM.
Alina Costache
18 mart. 2025, 10:52
Lovitură dură pentru toți românii care au card. Băncile au băgat comisioane la propriile bancomate. Ce taxă percep Raiffeisen și UniCredit
UPDATE

Reacția ING

„Clienții ING care încasează un venit recurent de minimum 700 lei lunar și care fac cel puțin o plată sau un transfer lunar către alte conturi, au comisioane zero pentru depuneri și retrageri de numerar, în lei sau valută, de la ATM-ul ING Bank sau ale altor bănci, precum și pentru administrarea contului și a cardului aferent. Pentru plata la comercianți prin POS sau prin internet sunt de asemenea percepute comisioane zero. De asemenea, titularii conturilor ING Card Complet care nu au împlinit încă vârsta de 24 ani sau care au atașat acestui cont ING Young (destinat copiilor între 10 și 18 ani) beneficiază de comisioane zero, chiar dacă nu încasează venituri recurente în acest cont.

Menționăm că 84% dintre clienții ING Bank nu plătesc comisioane bancare pentru depuneri și retrageri de numerar sau pentru alte operațiuni, întrucât încasează venituri recurente și folosesc contul ING Bank, respectiv cardul bancar asociat, pentru a realiza cel puțin o plată sau un transfer lunar, conform condițiilor de oferire a acestor beneficii.

Mai mult, chiar dacă unii clienți nu încasează venituri recurente prin ING Bank, contul curent ING Card Complet le oferă o serie de beneficii, precum comisioane zero pentru deschiderea și închiderea contului, pentru depuneri de numerar în lei sau euro și pentru depuneri și retrageri de numerar prin funcția de schimb valutar la ATM-ul băncii. Doar în cazul acestora, costul de administrare a contului ING Card Complet este de 9 lei/lună, iar pentru retrageri de numerar în lei sau euro de la ATM-ul băncii sau ale altor bănci se percepe un comision de 1%/minim 5 lei.

Vă invităm să consultați lista completă de comisioane aplicată persoanelor fizice, precum și condițiile de aplicare, la acest link – https://ing.ro/persoane-fizice/carduri-si-conturi/card-complet#avantaje„.

Știrea inițială

Vești mai puțin plăcute pentru românii care dețin carduri bancare: băncile au reintrodus comisioanele la retragerea de numerar de la propriile ATM-uri. Deși până nu demult retragerile de la bancomatele proprii erau, în mare parte, gratuite, acum majoritatea băncilor aplică comisioane, iar costurile nu sunt deloc mici.

Băncile din România care au reintrodus comisioane la propriile ATM

În prezent, doar BCR și CEC Bank nu percep comisioane pentru retragerile de numerar efectuate la bancomatele proprii ale băncii emitente. Pe de altă parte, băncile precum Raiffeisen și UniCredit impun cele mai mari costuri pentru retragerea de numerar de la propriile ATM-uri. De asemenea, băncile au început să aplice comisioane procentuale, care variază de la 0,5% până la 1,5% din suma retrasă, iar limita minimă pentru operarea cu cash poate fi de 5 sau 10 lei.

Vezi și Tot ce trebuie să știi despre cardurile de cumpărături. Capcanele ascunse, pe care puțini clienți le cunosc

Printre cele mai importante bănci, Banca Transilvania impune un comision de 0,5% din suma retrasă, însă nu mai puțin de 2,5 lei, iar Raiffeisen Bank ajunge la un comision de 1,5% din suma retrasă. UniCredit aplică un procent de peste 1,5%, dar cu o sumă minimă de 10 lei, iar BRD și ING Bank au un comision de 1% din suma retrasă, dar nu mai puțin de 10 lei. Aceste costuri se adaugă la comisioanele de administrare a contului curent, care pot fi percepute lunar sau anual, în funcție de bancă.

Comisioanele pentru administrarea contului curent variază semnificativ. De exemplu, ING Bank percepe un comision de 9 lei pe lună, în timp ce CEC Bank poate solicita până la 25 de lei lunar. La Raiffeisen Bank, comisionul de administrare anual este de 25 de lei, iar la BCR, comisioanele de administrare a contului pot fi de 0, 12, 25 sau chiar 50 de lei, în funcție de rulajul lunar al contului.

BCR oferă o politică avantajoasă pentru clienți, prin faptul că nu percepe comision pentru emiterea și administrarea lunară a cardului principal, precum și pentru două carduri suplimentare George Standard. În plus, retragerea de numerar și administrarea contului George sunt gratuite, cu condiția ca utilizatorul să încaseze cel puțin 1.000 lei lunar și să efectueze cel puțin o tranzacție prin aplicația George sau cu cardul. În caz contrar, se aplică un comision de 8 lei pe lună.

Citește și Vouchere de 800 de lei pentru românii din străinătate. Cine sunt cei peste 80.000 de beneficiari şi cînd intră banii pe card

Mai multe bănci au oferte pachete, însă aceste oferte sunt de obicei condiționate de încasarea salariului prin acea bancă. De asemenea, și băncile digitale, precum Revolut și Salt Bank, permit retrageri gratuite, dar numai în anumite condiții impuse de pachetele alese de clienți.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți