Lovitură grea pentru 8 milioane de români, se introduce o nouă taxă. Statul le ia bani grei din conturile de pensii private

Românii care au ajuns la vârsta pensionării au parte de o nouă surpriză. Cei care solicită să primească bani din contribuția la Pilonul 2 de pensii se lovesc de noi taxe. Statul oprește impozit de 10% plus o cotă de 10%, contribuții la asigurările sociale de sănătate.
Filip Stan
12 sept. 2022, 11:32
Lovitură grea pentru 8 milioane de români, se introduce o nouă taxă. Statul le ia bani grei din conturile de pensii private
Pensii private 2022. Ministrul Finanţelor, anunţ important despre Pilonul II de pensii: "Sunt nişte erori"

Veste proastă pentru românii cu pensii private. Guvernul se pregăteşte să aplice o măsură controversată din ianuarie 2023. Impozit de 10% la Pilonul II şi Pilonul III de pensii Practica internațională este de a evita o astfel de dublă impozitare și în multe țări fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente. Dar la noi, dintr-o scăpare sau nu, se va introduce o taxare de 10%. Dacă a fost o scăpare, atunci ea poate fi corectată în procedura parlamentară până la finalul anului.

87 de miliarde de lei valorau, în iunie, pensiile private din pilonul 2 ale tuturor românilor. Banii sunt investiţi în acţiuni şi titluri de stat. Fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. De altfel, din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. Avem 7,7 milioane de români care contribuie la pilonul II de pensii.

Pensii 2022. Veste proastă pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3000 de lei. S-a anulat majorarea!
Din ianuarie 2023 statul va taxa profiturile încasate de fondurile de pensii.  „În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, spune Adrian Benţa, analist fiscal.

Adrian Codîrlaşu, analist CFA: Va fi, de fapt, o dublă impozitare. Prin acea modificare, când compania va plăti dividend către fondul de pensii, va fi impozitat. Iar apoi, când contributorul la fondul de pensii îşi va primi banii, va mai fi încă o dată aplicat impozitul.

Adrian Negrescu, analist economic: Scăderea sumelor din fondurile de pe Pilonul 2 este cauzată pe de o parte, de investițiile greșite făcute de administratorii de fonduri, în plasamente riscante, pe piața de capital, iar pe de alta de impactul deprecierii titlurilor de stat.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Cred că pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi ceea ce priveşte asigurările private şi să dezvoltăm tot lanţul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. 

Ministrul Muncii anunţă că în bugetul pensiilor de stat e o gaură de 12 miliarde de lei în acest an. Adică exact cât se virează în pilonul 2, explică ministrul.

Pensii 2022. Anunţ de la Guvern, ce se întâmplă cu românii care au pensie mai mică de 3000 de lei
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că Pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, chiar dacă un astfel de sistem ar mai fi întâlnit doar în Venezuela, potrivit liderului social-democrat. În schimb, el consideră că este nevoie de o dezvoltare a legislaţiei în domeniul asigurărilor private. „Se pare că mai este (acest sistem – n.r.) în Venezuela, nu suntem chiar unicat. (…) Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul, este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres. Întrebat dacă se discută despre o reducere a contribuţiei la pensiile private obligatorii, liderul social-democrat a negat acest fapt. „Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată, nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a susţinut Marcel Ciolacu.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Tortul perfect pe caniculă. Are fructe delicioase și se prepară repede
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Joe Biden afirmă că este cel mai calificat pentru a fi președinte și respinge ideea retragerii din cursă
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!