Lovitură grea pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu! DNA le-a deschis dosarul

Probleme pentru oamenii de suflet ai lui Traian Băsescu. DNA redeschide în instanță dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României. 
Mircea Filipescu
10 aug. 2023, 11:57
Lovitură grea pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu! DNA le-a deschis dosarul

Dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost redeschis, după recursul procurorilor DNA, potrivit surselor Adevărul. Decizia a venit după o decizie a CJUE, privind prescripția.

În iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că deciziile de încetare a proceselor penale (în care este vorba despre fapte grave) ca urmare a prescripției sunt contrare dreptului european și aduc grave atingeri intereselor UE.

În data de 11 iulie 2023, ICCJ stabilise că faptele de care au fost acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu, legate de dosarul privind finanțarea campaniei electorale, s-au prescris.

Aceeași sentință a fost dispusă și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, judecătorii au menținut decizia primei instanțe, de achitare. Decizia este definitivă.

„Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei”, se arată în decizia instanţei.

În prima instanţă, fostul ministru al Turismului a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare.

În acelaşi dosar, jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat. El a fost singurul pe care instanţa l-a găsit nevinovat, decizia menţinută de ICCJ.

Despre ce e vorba în dosar, de fapt

Procurorii au notat în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

În 2009, Traian Băsescu (PDL) s-a confruntat în turul al doilea cu Mircea Geoană, din partea PSD. În primul tur, pe locul al treilea s-a clasat Crin Antonescu, de la PNL.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...