Dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost redeschis, după recursul procurorilor DNA, potrivit surselor Adevărul. Decizia a venit după o decizie a CJUE, privind prescripția.
În iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că deciziile de încetare a proceselor penale (în care este vorba despre fapte grave) ca urmare a prescripției sunt contrare dreptului european și aduc grave atingeri intereselor UE.
În data de 11 iulie 2023, ICCJ stabilise că faptele de care au fost acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu, legate de dosarul privind finanțarea campaniei electorale, s-au prescris.
Aceeași sentință a fost dispusă și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, judecătorii au menținut decizia primei instanțe, de achitare. Decizia este definitivă.
„Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.
Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei”, se arată în decizia instanţei.
În prima instanţă, fostul ministru al Turismului a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare.
În acelaşi dosar, jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat. El a fost singurul pe care instanţa l-a găsit nevinovat, decizia menţinută de ICCJ.
Procurorii au notat în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
În 2009, Traian Băsescu (PDL) s-a confruntat în turul al doilea cu Mircea Geoană, din partea PSD. În primul tur, pe locul al treilea s-a clasat Crin Antonescu, de la PNL.