Lovitură grea pentru Putin! China și India îi cer Rusiei să negocieze încheierea războiului din Ucraina

China și India au pledat pentru o încheiere negociată a războiului din Ucraina, ele evitând să-și exprime un sprijin solid față de Rusia, aliatul lor tradițional, notează The Guardian.
Filip Stan
26 sept. 2022, 12:20
Lovitură grea pentru Putin! China și India îi cer Rusiei să negocieze încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina. Rusia s-a văzut aproape complet izolată la ultima Adunare Generală a ONU, acolo unde niciuna dintre țările importante nu i-a luat apărarea, scrie The Guardian. China și India au cerut ca încheierea războiului din Ucraina să fie negociată cât mai repede și s-au abținut să își arate sprijinul pentru aliatul lor tradițional, Rusia.

Până când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a urcat pe scena Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută, atât el, cât și țara sa au ajuns să fie priviți cu dispreț de majoritatea participanților. Fiecare lider mondial care a preluat cuvântul la această întâlnire anuală și-a exprimat neliniștea – dacă nu chiar condamnarea – față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Atac armat într-o şcoală din Rusia. Nouă persoane au fost ucise, între victime sunt şi cinci copii

Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul au cerut un armistițiu sau alte căi de încheiere a crizei. Puțini au fost aceia care au avut cuvinte calde de adresat Rusiei.

Vladimir Putin, care nu a fost prezent la reuniune, nu și-a făcut nicidecum situația mai ușoară când a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Atitudinea ostilă față de Rusia a întregii planete ar fi fost greu de ignorat la întâlnirea ONU. Un diplomat american de rang înalt a spus că mai mulți oficiali străini au refuzat invitația rușilor de a se întâlni pe marginea evenimentului, potrivit Politico. „Cartea [rușilor] cu invitațiile la dans nu a fost prea plină”, a spus diplomatul.

Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping din luna septembrie.
China, care cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei de către Putin în luna februarie anunța formarea unei legături „indestructibile” între Beijing și Moscova, a cerut Rusiei și Ucrainei să „nu lase criza să se reverse” peste țările în dezvoltare.

NATO are gata planul în cazul în care Rusia va porni un război nuclear împotriva Ucrainei

„China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina”, a spus ministrul chinez de externe Wang Yi.

În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi oficiali de când a izbucnit războiul. În prima parte a lunii septembrie, Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping.

Oficialii americani privesc cu ochi buni ceea ce ei descriu a fi refuzul Chinei de a oferi Rusiei sprijin direct în războiul din Ucraina, situație ce a obligat Moscova să se bazeze pe echipamente militare cumpărate din Coreea de Nord și Iran pentru a-și suplimenta propriile rezerve aproape epuizate.

India, spre deosebire de China, are o relație bună cu Statele Unite, dar are și legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional de echipament militar. „În timp ce conflictul din Ucraina continuă, suntem întrebați de multe ori de ce parte suntem”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar. „Răspunsul nostru este de fiecare dată direct și onest: India este de partea păcii și va rămâne cu fermitate acolo”.

„Suntem de partea celor care spun că dialogul și diplomația sunt singura cale de rezolvare”, a încheiat Jaishankar. Pentru moment, declarațiile aliaților tot mai reținuți ai Rusiei par să semnaleze doar o schimbare de ton și nu anunță adoptarea unor măsuri mai concrete care să pună presiune economică sau militară asupra Kremlinului – multe țări se bazează în continuare pe livrările de petrol și gaze din Rusia.

Cu toate acestea, în lumea diplomației, schimbarea tonului și a retoricii reprezintă pași critici înspre eventuala adoptare a unor măsuri mai serioase care pot include limitarea legăturilor economice, potrivit oficialilor și analiștilor.

Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei pun acum la îndoială obiectivele și acțiunile rușilor în Ucraina. Foto: Profimedia Images
Intervenția lui Lavrov la ONU – un indicator al vitezei cu care Rusia devine tot mai izolată
În același timp, Lavrov a încercat să dea vina pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina doar pe Occident, delcarând că „rusofobia oficială din Vest este fără precedent. Acum proporțiile ei sunt grotești”.

„Nu se mai feresc să își declare intenția de a provoca nu doar înfrângerea militară a țării noastre, dar și distrugerea și fracturarea Rusiei”, a spus Lavrov în fața Adunării Generale a ONU.

 

Război în Ucraina. Preşedintele Finlandei se îndoieşte că Putin va accepta „orice fel de înfrângere”
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, a avertizat duminică asupra unui moment periculos în războiul din Ucraina, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a investit atât de multă credibilitate într-o invazie care s-a întors împotriva sa.

„A pus totul în joc”, a declarat Niinistö într-un interviu acordat CNN.

„Este un luptător, aşa că este foarte dificil să-l vedem acceptând orice fel de înfrângere şi acest lucru face cu siguranţă ca situaţia să fie foarte critică.”

Comentariile lui Niinistö vin în contextul în care oficialii de frontieră finlandezi au raportat că peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda pe uscat.

„Sâmbătă, 8.572 de ruşi au ajuns în Finlanda prin frontiera terestră finlandeză cu Rusia. Cu o săptămână în urmă, sâmbătă, au intrat 5.286”, a declarat Matti Pitkäniitty, şeful Unităţii de Afaceri Internaţionale din cadrul Poliţiei de Frontieră finlandeze, într-o postare pe reţelele de socializare duminică.

Numărul de sâmbătă reprezintă o creştere de 62% faţă de cel de sâmbăta trecută, a precizat Pitkäniitty. Creşterea numărului de ruşi care intră în Finlanda survine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat miza asaltului său asupra Ucrainei în mod semnificativ miercuri pentru ruşii obişnuiţi, anunţând o „mobilizare parţială” imediată, în încercarea de a-şi întări invazia şubredă în urma câştigurilor ucrainene.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București